Legendární kachna

Legendární kachna
Sdílej
 

Opravdová vychytávka

USB VYCHYTÁVKA


Každý doma určitě máte vinylové desky. Jenže ty se velmi často a jednoduše poškodí. Proto si všichni milovníci hudby své sbírky důkladně zálohují.
Pomoci může U Record, kouzelná krabička, která dokáže převádět hudbu z výstupu magnetofonu a gramofonu do formátu MP3 a přes USB ji rovnou přenášet do počítače. U Record obsahuje předzesilovač, díky kterému snadno a bez větších úprav nahrajete hudbu z libovolného zdroje, ať jde o gramofon nebo o stařičký kotoučový magnetofon.
V ceně U Recordu je i specializovaný software EZ Vinyl Converter (pro PC) a EZ Audio Converter (pro Mac) a také populární editor hudby Audacity (pro PC i Mac).

VRATISLAV HARABIŠ





Přenosný trezor
GADGET


Znáte to asi všichni. Máte pár věcí, které potřebujete skrýt před rodiči i před sourozenci. V šuplících ale není místo a úkryt pod postelí je moc profláklý. Zkoušeli jste už minitrezor? Jak název napovídá, s mírami 15 x 14 x 8,5 centimetru je to docela tintítko, ale funguje. Sami si vytvoříte kód na podsvícené klávesnici a pokaždé, když se otevřou dveře, uslyšíte zvuk klasických pancéřových vrat. To celé funguje díky třem tužkovým bateriím.

OST





Rychlí čmuchalové
PŘÍRODA


Čich většinou považujeme za pomalý smysl. Pachovým částicím sice někdy trvá dlouho, než k nosům dorazí, ale pomalost přisuzujeme čichu neprávem. Dokazují to studie na potkanech. Ti dokážou reagovat už 220 milisekund po tom, co pachovou molekulu vdechli. Nový pach přiměje potkana k rychlému průzkumnému čmuchání, kdy udělá až osm nádechů za sekundu. Každým vdechem přitom získává detailní pachový obraz prostředí.

Konec konců i my to trochu známe. Když někam vstupujeme, vůně nebo smrad jsou většinou to první, co nás praští přes nos.

PAVEL LINHART





Legendární kachna
DESIGN


Většina automobilek má model, kterým se proslavila nebo si přes něj získala největší oblibu u zákazníků. Tak jako má Porsche svou Carreru a Volkswagen legendárního brouka, disponuje i francouzský Citroën čtyřkolovou legendou. Řeč je o typu 2CV, jenž je známější spíš jako kachna.

Zahrál si ve známých francouzských filmech s Luisem de Funesem a na venkově ho můžete potkat dodnes, přestože letos uplynulo 60 let od začátku jeho výroby. I proto mu automobilka otevřela v Paříži výstavu 2CV Expo Show.

OST





Kardiohad

Složité chirurgické zákroky, operace srdce a dalších vnitřních orgánů jen s jednou malou jizvičkou? To by se mohlo dařit s pomocí nových chirurgických pomocníků, jako je CardioArm - robotek, jenž připomíná hada. Prostřednictvím jeho očí chirurg vidí a pomocí joysticku může ovládat jeho pohyb. Oproti jiným pomůckám, třeba endoskopům, má CardioArm tu výhodu, že si stále udržuje svůj tvar.
Celé jeho tělo kopíruje dráhu, kterou předtím prošla hlava. Vědci doufají, že se jim jednou podaří vytvořit i tak malého robota, že se vejde do našich cév. Ale to je zatím jen hudba budoucnosti.

PAVEL LINHART





Nejmenší černá díra
HVĚZDÁRNA


Černá díra je označení zhroucené, umírající obří hvězdy v závěrečné fázi jejího života. Vzhledem k vysoké hmotnosti, malému objemu, a tím i silné gravitaci nemůže tuto hvězdu opustit ani světlo. Avšak jak velká může být nejmenší černá díra? Objekt pojmenovaný XTE J1650-500 (na fotografii) je ve skutečnosti dvojhvězda. Jednu představuje modrý obr, jehož hmotu vysává svojí gravitací černá díra, obklopená "ukradeným" materiálem v podobě tzv. akrečního disku. Hmotnost ukryté černé díry byla určena na 3,8 hmotnosti Slunce, ale její průměr činí pouze 24 km (průměr Slunce je 1 392 000 km)!

FRANTIŠEK MARTÍNEK





Benzin z celulózy

Hlad po zelené energii stále roste. V pravý čas ho přichází zahnat nové objevy z oblasti produkce biobenzinu. Poprvé se totiž podařilo připravit kapalinu s jeho vlastnostmi jednoduchou cestou přímo z rostlinné celulózy. Příprava vypadá snadněji než recept na čínskou polévku. Celulóza se rychle zahřeje spolu s katalyzátorem - látkou, která usnadňuje průběh chemických reakcí. Vzápětí se směs zchladí a výsledkem je roztok, který můžete buď dále upravovat, nebo přímo lít do nádrže jako vysokooktanové palivo.

Celá procedura netrvá ani dvě minuty. Jen aby nám otesánek naší spotřeby nakonec po ropě nevyjedl i všechnu celulózu a rostliny s ní.

PAVEL LINHART





James Bond na astronomické observatoři

V chilské poušti Atakama se na vrcholu hory Cerro Paranal nachází Evropská jižní observatoř (ESO). Najdeme tu třeba čtveřici teleskopů o průměru 8,2 m. Pro astronomy a jejich hosty byl v této pustině vybudován hotel s názvem Residencia. Jeho konstrukce upoutala producenty bondovek a ti se tady rozhodli natočit nejnovější, dvacátý druhý, díl s názvem Quantum of Solace (doslovně Množství útěchy). Hotel ověnčený architektonickými cenami nabízí i tropický skleník s bazénem pod futuristickou klenutou střechou. V novém filmu je skutečnou oázou i dokonalým úkrytem pro Dominica Greena, hlavního padoucha, kterého má za úkol zneškodnit nesmrtelný agent 007.

FRANTIŠEK MARTÍNEK





I Antarktida má svou minci

Zdá se to sice nemožné, ale už i tahle země - Britské antarktické teritorium -Commonwealthu má své platidlo. Světu bylo předvedeno letos 16. dubna v rámci oslav 100. výročí udělení výsostných práv této země britské hlavě státu. Je to první antarktická mince směnná po celém světě.

OST





Klasici by se divili

Hudba provází člověka už od jeho počátků. Nejdřív to byly jen dva klacky.
Příkladem moderního nástroje může být Beamz - laserová harfa. Hudba nevzniká rozechvíváním kovových strun, ale přerušováním laserových paprsků. Beamz je nutné nejdříve připojit přes USB k počítači. Poté si každý hudebník může vybrat z 30 originálních skladeb a 19 hudebních stylů jako jazz, klasika, hip hop nebo heavy metal. Pomocí počítače pak naprogramujete jednotlivé laserové struny. Přerušení paprsku dokáže vyloudit různé zvuky nebo celé hudební smyčky, takže jeden hudebník je schopen zastoupit celou kapelu. Jen je třeba počítat s investicí kolem 600 dolarů.

VRATISLAV HARABIŠ





VŠEHOCHUŤ
Největší solární elektrárna

Solární, větrné a vodní elektrárny zažívají celosvětový boom. Ve francouzském Laudu-L‘Ardoise vznikla největší sluneční elektrárna na světě. Panely byly položeny na plochu 54 tisíc metrů čtverečních, roční výkon by mohl dosáhnout až 1 650 000 kWh. Což představuje roční spotřebu 500 domácností.

OST



Podvodní hokej


I když teď celá planeta žije ledním hokejem, existuje i jeho podvodní sourozenec. V roce 1954 jej vymysleli čtyři britští potápěči, aby se udržovali fit v zimních měsících. Octopush, jak se sportu říká, má i své pravidelné mistrovství světa.

OST



Rukávky pro sportovce

Australští vědci testují rukáv, který učí basketbalisty lepší technice. Dva senzory - na zápěstí a na lokti -zaznamenávají pohyb ruky při střelbě na koš. Data se ihned bezdrátově přenáší do počítače, kde se vyhodnocují. Zároveň se podle pohybů přehrávají určité tóny. Sportovec tak má možnost svou techniku bezprostředně upravit a vypilovat k dokonalosti. Odměnou mu bude sladká píseň vítězství.

PAVEL LINHART