Je libo něco staršího?

Je libo něco staršího?
Sdílej
 

Je libo něco staršího?

Staré fotky mají něco do sebe. Čím to je, že v porovnání s dokonalými mnohamegapixelovými snímky z digitálních přístrojů působí tak opravdově? Je to jenom náš pocit, nebo jsou staré černobílé fotografie opravdu zajímavější? Proměňte některou z barevných fotografií z dovolené ve starý černobílý snímek.


Bude podivně vybledlý a budou na něm také škrábance negativu. Zajímavá japonská stránka umí udělat z libovolné fotografie obrázek jako z muzea. A i obyčejná momentka z pláže bude vypadat jako umělecký kousek.

http://labs.wanokoto.jp/olds


Jak bude zítra?
UŽITEČNÝ WEB

Předpověď počasí je samostatný žurnalistický žánr. V komerčních médiích je vesele rozskotačená, v seriózních plná čísel a dat. Je lepší poslouchat vtípky moderátora, který nezná rozdíl mezi tlakovou výší a tlakovým hrncem, nebo si zahltit mozek údaji o vlhkosti, rychlosti větru a rosném bodu? Přece to nejdůležitější, co potřebujete vědět, je, jak se máte zítra ráno obléknout. Zkrátka nejdůležitější otázka zní: Když teď půjdete ven, budete potřebovat kabát? Anglicky to řeknete: Do I need a jacket? A právě tak se jmenuje stránka, kde se to dozvíte. Stačí naťukat jméno města, kam jedete nebo kde jste se zrovna ocitli.
www.doineedajacket.com



Hlavně se nedívat dolů!
VIDEO

Která turistická stezka je nejnebezpečnější na světě? Údajně Královská cesta neboli El Caminito del Rey ve Španělsku. Cestu postavili v roce 1905. Od 80. let minulého století se neudržuje, dřevěné mosty ztrouchnivěly a na většině trasy chybí zábradlí.

Cesta je pouhý metr široká a místy vede nad dvousetmetrovou propastí. Po několika smrtelných úrazech v letech 1999 a 2000 ji úřady zavřely, ale dobrodruhy stále láká. Každý rok se odsud někteří nevrátí. Jak vypadá procházka smrti, zachycuje krátké video. Nic pro slabé povahy!

www.ebaumsworld.com/video/watch/277612/



Hlásí se reportér!

VIDEO
Všichni to známe. Moderátor ve studiu řekne: "A teď přepojujeme živě..." V živém vysílání se může přihodit cokoliv a nejde to dodatečně vystřihnout. Na YouTube jsou spousty záběrů reportérů, kterým při živém vysílání spadly kalhoty, dostali záchvat smíchu nebo je třeba zfackoval rozzuřený profesionální zápasník. Televize se takovými záběry nechlubí, díky internetu jsou však slavnější než ty bezchybné a seriózní. Podívejte se na kompilaci nejslavnějších z nich.




Na kus řeči
ZÁSAH ABC

Jaké je nejlepší místo, kde si pár lidí se stejnými zájmy dobře popovídá, vymění si názory a možná se i pohádá? Může to být lavička v parku, zábradlí před domem nebo třeba internetová stránka. Říká se jí diskusní nebo webové fórum a jde o formu komunikace, která je na webu od jeho počátku. Nemá nejlepší pověst, protože mnoho fór je spíš takové smetiště internetu, kde se to jen hemží pitomými poznámkami, urážkami a špatnými vtipy.
Ukázkovým příkladem jsou fóra pod články na velkých zpravodajských serverech. Jejich provozovatelé se tomu snaží bránit, urážlivé příspěvky mažou a jejich autorům zakazují přístup na své stránky. Ale většinou to nefunguje. Stačí obvykle pár kazisvětů, aby fórum opanovali a normálně debatující uživatele vypudili. Lidem ničícím úmyslně diskusní fóra se říká trollové a na webu se pohybují ukrytí pod přezdívkami.

Výtržnictví a nekázeň jsou problémy obvykle jen hodně navštěvovaných fór. Kromě nich jsou na webu ještě stovky a možná i tisíce dalších, kde se sice schází mnohem míň lidí, ale o to víc si mají co říct. Nemůžete najít fórum, které odpovídá vašim zájmům či povaze? A myslíte si, že by takové fórum mohlo zajímat i další lidi? Jednoduchá pomoc: založte si ho sami. Třeba na stránce freeforums.org, kde to zvládnete doslova za pár vteřin.
Tak jako třeba ábíčkovské fórum (abc.freeforums.org), které jsme založili jen na zkoušku. Ale pokud budete chtít, můžeme se v něm spolu pobavit, co byste rádi viděli, nebo naopak neviděli v naší internetové rubrice v ABC.
www.freeforums.org



Buďte nenápadní!
PROGRÁMEK

Název služby Anonymouse.org je slovní hříčka. Anonymous znamená anonymní, ale když k tomu přidáme "e", máme tam najednou mouse - myš. Na úvodní stránce se píše: "Spousty myší surfují na webu s iluzí, že jejich kroky jsou soukromé a anonymní. Ale naneštěstí to tak není. Kdykoliv si na nějakou stránku zaskočíte pro kousek sýra, necháte tam vizitku, kde je napsáno, odkud jste přišli, jaký počítač používáte a další detaily. A tak mají spousty koček k dispozici záznamy vašich návštěv a můžou vás kdykoliv chytit!

Tato služba vám umožní surfovat, aniž o sobě prozradíte jediný údaj!" Anonymouse.org skryje vaše data (především IP adresu) a iluzi internetového soukromí změní v realitu. Adresu stránky napíšete do řádky na webu a pak už surfujete (při kliknutí na další link zůstáváte "připojeni" přes Anonymouse). Paranoici mohou přemýšlet, co s jejich daty asi dělá Anonymouse...
www.anonymouse.org



Klikovaná
WWW GAMESY

Jak zabít deset minut při nudné hodině? Můžete s kámošem hrát na mobilech, ale to je dost riskantní, protože na telefony jsou učitelé dost hákliví. Bezpečnější je klasický závod s tužkami na papíře, kdy cílem je projet nakreslenou zakroucenou trať na co nejmenší počet rovných čar tužkou.

Zdá se vám to předpotopní? Dobrá, vraťte se k počítači. Ve hře Click Maze necvrnkáte tužkou po papíře, ale klikáte myší. Desetiúrovňová hra spolehlivě zabije deset minut. Pod lavicí se ale hrát nedá.
www.cool-games.us/games/2080/click-maze-2.html