Rostoucí boty

Rostoucí boty
Sdílej
 

Miniskleník k počítači

USB VYCHYTÁVKA


Je to takové malé kouzlo, když se ze semínka vyklube velká květina zabírající půlku balkonu. Ke sledování tohohle divu se výborně hodí malý USB skleník. Po vybalení stačí připravit zeminu a zasadit dodaná semínka měsíčku. Samozřejmě lze pěstovat i jiné rostliny. Stolní skleník je možné také připojit k USB počítače a pomocí speciálního softwaru monitorovat růst rostlinky. Světlo dodává zabudovaná lampička, která se ovládá rovněž pomocí USB. Zapomnětlivci jistě ocení možnost nastavit si upozornění, kdy mají rostlinku zalít. Hezky osvěží každý stůl s počítačem.

VRATISLAV HARABIŠ




Rostoucí boty

DESIGN

Znáte to asi všichni. Koupíte ty nejúžasnější boty ve městě, jenže další rok už je neobujete. Jsou prostě malé. Těmhle starostem je od nynějška konec.

Aspoň tedy co se týče dětské obuvi. Americká designová společnost Inchworm vyvinula tenisky, které se přizpůsobují velikosti nohy. Jednoduše stisknutím tlačítka může bota povyrůst. Ovšem donekonečna to rozhodně nejde.

OST




Phoenix přistane u ledu
TECHNOLOGIE


Existuje či existoval život na planetě Mars? To je otázka, na kterou lidstvo hledá odpověď již léta. Svým dílem přispěje také americká sonda Phoenix, jejíž přistání na povrchu rudé planety bylo naplánováno na 25. května 2008. Sonda je vybavena mechanickou "rukou", pomocí níž bude odebírat vzorky horniny a ledu.

V blízkosti tzv. polární čepičky v okolí severního pólu planety se zaměří na tři hlavní oblasti výzkumu: studium historie vody na Marsu za účelem pochopení klimatických změn; zjištění, zda v polárních oblastech jsou podmínky pro existenci života; studium počasí v polárních oblastech Marsu.

FRANTIŠEK MARTINEK




Tělo jako ovladač

Dozrál čas na hry ovládané pohybem těla? Někteří výrobci se nás snaží přesvědčit, že ano. Po úspěchu Nintenda Wii přichází firma Softkinetic s dalším zajímavým řešením. Váš pohyb snímá speciální kamera a přenáší jej do počítače. "Softkinetici" vytvořili několik vzorových her a nyní se snaží naučit výrobce pracovat s jejich technologií.
Pokud se jim podaří vývojáře zaujmout, rodiče si budou muset vymyslet nějakou jinou výčitku, než "pořád sedíš před počítačem a vůbec se nehýbeš".

PAVEL LINHART




Vřískot netopýrů
PŘÍRODA


Kdo by čekal, že nejhlasitější zvuky bude vydávat velké zvíře typu slona, šeredně by se spletl. Nejhlasitěji vřískají netopýři. Velmi vysoké zvuky jsou základem jejich jedinečné schopnosti echolokace. Skřeky se od předmětů odrážejí a netopýři se podle ozvěny dokážou orientovat. Vysoké tóny se však rychle ztrácejí, a tak netopýři musí dát do výkřiků hodně síly. Vědci odhadli, že deset centimetrů od netopýra má zvuk hlasitost 140 decibelů. Jako například střelba z pušky. Ještěže jsou skřeky tak vysoké, že je my, lidé, neslyšíme. V noci bychom se asi moc nevyspali.

PAVEL LINHART




VŠEHOCHUŤ

Překrmené opice

Nevychovaní návštěvníci chodí do každé zoo. I přes zákaz krmí zvířata v klecích a mnohdy jim tím ubližují.
Jako například v japonském Sakai, kde je 14 z 50 makaků obézních.
Ošetřovatelé jim museli nasadit dietu.

OST



Čínská sladkost

Pozor, další rekord z Číny! Padesát čtyři kuchařů a cukrářů vyrobilo 155,2 kilogramu vážící a 23 centimetrů vysoký dort o průměru jeden metr.
Pamlsek je určený pro čínský olympijský tým. Těžko říct, zda se dá tento nejtěžší dort světa posuzovat jako doping; uvidíme až podle dosažených výsledků. My odhadujeme, že atlety spíš stáhne ke dnu.

OST



Porty z VHS kazety

Nic není věčné a o médiích to platí dvojnásob. Jen před pár lety dominovaly obývacím pokojům videorekordéry a všichni si chodili do videopůjčovny. Problémem VHS kazet byla kvalita záznamu, která se přehráváním snižovala. Proto se prosadil digitální záznam DVD. I těm už pomalu zvoní hrana, nastupuje totiž HD DVD a nejnověji blu-ray.
Přesto mohou být plastové VHS kazety ještě užitečné. Stačí pár šikovných rukou a může se proměnit ve stylový USB hub. Výrobce použil i několik modrých LED diod pro modré podsvětlení.

VRATISLAV HARABIŠ




Na počítači jako v Porsche
GADGET


Značku Porsche znají všichni. Ne každý si však může dovolit řídit auto z této továrny. Pro takový případ jsou tady počítačové hry. Ještě lepší herní požitek bude s volantem a pedály, které jako by vypadly přímo z Porsche 911 Turbo. Vše perfektně sedne do ruky a u počítače se tak každý bude cítit jako v opravdovém sporťáku. Volant má zpětnou odezvu, takže cítíte každý výmol na cestě.

Přenos vibrací z motoru do volantu je také reálný. Zážitek z jízdy je maximální, chybí už jen vůně benzinu a zahřátých pneumatik. Skalní fanoušky jistě potěší USB flash disk s kapacitou 1 GB, který vypadá jako klíček od auta.

VRATISLAV HARABIŠ




Futuristické sídlo NATO

ARCHITEKTURA

V současné architektuře panuje trend, že světové a evropské organizace musí mít své sídlo v originálních a dobře zapamatovatelných budovách. Obyvatelé Štrasburku a Bruselu by k tomu mohli říct své. Nově chce všechny své pracovníky a úředníky soustředit pod jednu střechu Severoatlantická aliance. Toto je pouze návrh projektu, stavba v belgickém městě Evere by měla být dokončena až v roce 2014. Finální cena "soubudoví" by měla dosáhnout 650 milionů eur.

OST




Hybridní kráska

Nerostné bohatství ukryté v zemi pomalu dochází. Ropa i zemní plyn nenávratně mizí kvůli přemrštěným nárokům globalizovaného světa. Proto je potřeba myslet do budoucna.
Na co budou jezdit auta, až vyschnou ropovody? Možné řešení představuje vůz Aptera.
Model má spotřebu pouze 3,785 litru benzinu na 483 kilometrů v kombinovaném, tedy hybridním režimu, kdy klasickému motoru pomáhá i elektroagregát. Na elektrický pohon automobil ujede 193 kilometrů. Do prodeje by se měla Aptera dostat letos v srpnu.
Za pocit šetrnosti k naší planetě budete muset zaplatit 470 tisíc korun.

OST




Pořádná srážka
HVĚZDÁRNA


Galaxie můžeme popsat jako hvězdné ostrovy obsahující desítky až stovky miliard hvězd. Přestože jsou mezi nimi velké vzdálenosti, srážky nejsou ničím neobvyklým. Hubbleův kosmický dalekohled pořídil detailní snímky některých z nich. Při srážkách získávají galaxie nové tvary, avšak tyto události jsou především spouštěcím mechanismem pro vznik velkého počtu nových hvězd. Fotografie zachycuje dvojici galaxií, která se nachází v souhvězdí Velkého vozu, ve vzdálenosti přibližně 500 milionů světelných roků. Vzájemná srážka vedla k vytvoření galaxie ve tvaru prstence spojeného s dlouhým ohonem, jenž představuje druhou galaxii.

FRANTIŠEK MARTINEK