Když odejde zpívající maskot

Když odejde zpívající maskot
Sdílej
 

Když odejde zpívající maskot

Úspěšnou kapelu dělá především kvalitní hudba. Jenže co když je skupina natolik svázaná s někým ze svých členů, že jeho odchod ji může položit? V podobné situaci je nyní český popový zázrak Khoiba.


Na začátku května totiž z kapely odešla zpěvačka Ema Brabcová. Nevystupovala sice coby frontmanka, ale s kytaristou Filipem Míškem působila jako mozek a vůdčí postava celého projektu. A navíc - Khoibu si posluchači nezapamatovali podle procítěných kytarových melodií opřených o sporé elektronické efekty a klávesy, ale podle naléhavého vokálu Brabcové. A když se objevilo na serveru MySpace suché konstatování kapely "Ema se rozhodla ukončit své působení v kapele/Khoiba pokračuje," nastala hodně zvláštní situace. I kdyby se kapela rozhodla pokračovat a ustála odchod své nejviditelnější části, už nikdy se nemůže vydávat za to, čím byla dříve. Neubránila by se srovnání, ve kterém by pokaždé selhala. Ema Brabcová byla až příliš originální.
V prvních momentech se objevily náznaky, že by se kapela přejmenovala. Nutno dodat, že jde o ideální řešení. "Chápu, že si nedokážete představit kapelu bez Emy, já naopak nyní velmi, i když to nebude vůbec snadná cesta," napsal na MySpace Míšek.
Jenže zpěvák je i v dnešní přetechnizované hudbě tím, kdo dává muzice smysl. Khoiba byla úspěšná kapela. A posluchači se právem bojí, že jen díky Emě Brabcové. Teď musí skupina dokázat, že jsme se pletli. Držíme pěsti.


KRÁTCE
- Chevalier dans L'Ordre des Arts et des Lettres pour le compte de Kylie Minogue. Umíte francouzsky? Pro ty, kteří ne: francouzský ministr kultury jmenoval 5. května australskou zpěvačku Kylie Minogue rytířkou Řádu umění a literatury. Ale proč zrovna ji?

- Kapela New Order, uklidněný pohrobek legendárních elektropunkových Joy Division, připravila pro své fanoušky živák. DvojDVD Live in Glasgow obsahuje jak záznam loňského slavnostního koncertu v Glasgow, tak osobní materiály a archivní záznamy starších vystoupení. Pro milovníky Love Will Tear Us Apart nezbytná nutnost.
- Bob Dylan, legendární "písničkář-básník", vystoupí 9. června v Ostravě. Na české poměry si s sebou přiveze nebývalé množství pomocníků. V pěti kamionech a čtyřech autobusech dorazí doprovodná kapela a technici. Celkem tedy 40 lidí. Přijede k nám pouť!
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: kalendářově je tu sice ještě jaro, ale počasí má všechny příznaky léta. A proto i dnešní tip se vydává tímto směrem. Skladba Summer Sun severského projektu Koop. Nejlepší recept na začátek každého dne. A nezapotíte se. YouTube vyhledávací slova: Koop, Summer sun.


CO TY A HUDBA?
ANKETA


Lucie, 14 let

Nejradši mám rock a pop. Kdybych měla říct jméno oblíbené kapely, budou to asi Blink 182. Hudbu poslouchám doma na hi-fi systému a jinak na MP3 přehrávači.


ECHO
Objeví se tady něco o hip hopu? Já i spousta jiných MCs nebo hoperů bychom to ocenili. Beru to jako křivdu, že se pořád zmiňujete o DJs nebo o taneční hudbě. RADEK ORSÁG, E-MAIL


Ahoj Radku! Díky za tip k zamyšlení a nápad na další texty. Možná bys ale měl vědět, že hip hop se bez kvalitních DJs neobejde.
Je jen málo těch, kdo dělají tuhle hudbu instrumentálně jako například The Roots. A právě i taneční hudba s hip hopem souvisí - například z něj vznikl breakbeat. Ale všichni hiphopeři se dočkají, čabas, Scuotty