Černý červencový pátek

Černý červencový pátek
Sdílej
 
Poslední červencový pátek přinesl tři hudební úmrtí. Českou hudbu nejvíce zasáhla tragická smrt bubeníka Pavla Grohmanna, v jeho stínu zůstali dva zahraniční muzikanti.


Kapela Chinaski má v Česku výsadní pozici. Za dlouhou kariéru založenou na jednoduché a přístupné hudbě stihla kolem sebe nabalit obrovské publikum a díky tomu patří k miláčkům národa. A tak je jasné, že když došlo k tragédii a 25. července zemřel jejich bubeník a autor několika hitů Pavel Grohman, patřila tato událost k hlavním zprávám. Pro českou hudbu je to velká ztráta, o čemž svědčí i to, že na festivale Sázavafest se místo koncertu Chinaski konala hodinová přehlídka domácích hudebníků (Matěj Ruppert, Anna K. a další), kteří davu odezpívali největší hity kapely. Něco podobného se v domácí hudbě už dlouho nestalo a jen to potvrzuje velikost tragédie.

Ale pátek 25. července znamenal smutek i ve světové hudbě - především v jazzu a jeho fúzích. Krátce před koncertem zemřel ve své vile na západě Francie osmdesátiletý americký saxofonista Johnny Griffin přezdívaný Malý obr, krátce nato tiskové agentury oznámily další smutnou zprávu. Boj s rakovinou prohrál kytarista Hiram Bullock, který je s československou hudbou silně spjatý. Ještě šest dní před svou smrtí vystoupil spolu s Richardem Müllerem na slovenském festivale Pohoda.
Ten pátek vzal hudbě hodně. A je dobře, že i přes letní křepčení zůstává i na festivalech typu Sázavafest místo pro vkusnou pietu.

Krátce

* Ještě stále fungující (překvapivě) kytarovka Oasis chystá na letošní první říjnový týden novou desku. Dig Out Your Soul, jak se album bude jmenovat, natáčela kapela ve věhlasném hudebním studiu Abbey Road. Nahrávání se jim ale prodražilo, protože na stejný termín měli prostor zabookovaný U2. A tak je museli přeplatit.

* V kinech právě běží nový český film Máj, ale pro nás je důležitější hudba než herci. Tu totiž včetně titulní písně udělali domácí žvýkačkoví poprockeři Support Lesbiens.

* Fenomén EMO má problém. Ruská Státní duma v rámci Vládní strategie pro sféru duchovního a etického vzdělávání podle britských médií uvažuje o zákonu, který má omezit "nebezpečné mládežnické trendy".

* Hudební tip na těchto čtrnáct dní: jako každý rok utekly i ty letošní prázdniny hodně rychle. A s nimi je u konce i naše letní hudební párty. Na závěr si dáme lahůdku. Hit A Little Less Conversation od Elvise Presleyho. Avšak pozor - v tanečním kabátku producenta Junkieho XL. Tak to rozjeďte!

Video: Elvis Presley - A Little Less Conversation (Junkie XL remix)