Asus Eee Box

Asus Eee Box
Sdílej
 

Asus Eee Box

POČÍTAČ


Levný notebook s označením Eee jsme v ABC už představili. Pro velký úspěch se Asus rozhodl i pro stolní variantu označenou Eee Box. V podstatě jde o miniaturní počítač s velmi elegantním vzhledem a výborným provedením. Je určen pro základní práci s obrázky, surfování na internetu nebo komunikaci přes Skype. Počítač je založen na procesorech Intel Atom, 1GB RAM, 80GB pevném disku. Překvapivě nechybí ani wi-fi. Lze jej zakoupit s OS Windows XP nebo Linux. Optická mechanika bohužel chybí. Z parametrů je jasné, že u Eee není nejdůležitější výkon, ale spíš nízká spotřeba a tichý provoz.



HODNOCENÍ: 70 %

+ TICHÝ A ÚSPORNÝ PROVOZ
- VELMI MALÝ VÝKON

VÝROBCE: ASUS
WEB: WWW.ASUS.COM




Nultá generace
EXTRA


Za nultou generaci počítačů jsou považovány elektromechanické stroje využívající relé, u jejichž zrodu stál Němec Konrad Zuse. I přes nespolehlivost a neznalost podmíněných skoků spatřil v roce 1938 světlo světa první počítač nazvaný Z1. Zuse poté sestavil vylepšené modely Z2 (200 relé) a později i Z3 (již 2600 relé). Právě Z3 se stal prvním opravdu použitelným počítačem. V roce 1944 vznikl v USA za podpory IBM i Mark I. Pro představu: Mark I zvládl sečíst dvě čísla za 0,3 sekundy a vynásobit je za 6 sekund. A to je konec seriálu i celé rubriky.


Další silný hráč
GRAFICKÁ KARTA


Grafická karta Radeon HD4850 poskytuje za velmi zajímavou cenu výborný výkon. Má našlápnuto stát se novým králem střední třídy karet. Za cenu okolo 4000 Kč dnes výkonnější kartu nepořídíte. Výkon navíc neklesá ani při použití vyhlazování, sympatické jsou i nízká hlučnost a slušná spotřeba. Zlepšila se i práce s HD videem, zajímavá je možnost využít GPU kartu k matematickým výpočtům. Pokud navíc spojíte dvě karty pomocí CrossFire X, získáte čísla srovnatelná s nejvýkonnějšími systémy dneška.


HODNOCENÍ: 90 %

+ VYNIKAJÍCÍ POMĚR CENA/VÝKON
- VYŠŠÍ TEPLOTA GPU V 2D REŽIMU

VÝROBCE: AMD
WEB: WWW.AMD.COM



Microsoft Wireless Laser Mouse 7000
MYŠ


Bezdrátové myši vás neotravují kabelem, vyžadují však napájení. Bezdrátová myš od Microsoftu s označením 7000, uvedená nedávno na trh, patří mezi velmi zajímavé kusy. Líbil se nám její propracovaný a pro pravou ruku příjemný design. Zaujalo nás její čtyřsměrné rolovací kolečko. Laser s vysokým rozlišením a přenos 2,4GHz bezdrátovou technologií podpořil myš také při hraní her. Odezva i přesnost byly velmi dobré. Myš lze jednoduše nabíjet nebo můžete použít tužkovou baterii, ta ale nevydrží moc dlouho.


HODNOCENÍ: 80 %

+ VÝBORNÁ ODEZVA A PŘESNOST, DESIGN, 5 PROGRAMOVATELNÝCH TLAČÍTEK
- MALÁ VÝDRŽ NA TUŽKOVÉ BATERIE, JEN PRO PRAVÁKY, VYŠŠÍ CENA

VÝROBCE: MICROSOFT
WEB: WWW.MICROSOFT.COM