Vynálezy mistra Leonarda

Vynálezy mistra Leonarda
Sdílej
 
Každý člověk je jedinečný. Po návštěvě brněnské výstavy Leonardo da Vinci: člověk - vynálezce - génius ale konstatuju, že na výjimečnost geniálního Itala normální měřítka neplatí.

V přítmí brněnské výstavní síně Titanic Hall čeká na zájemce o Leonardovo dílo malý labyrint. Pěti uměle vytvořenými tematickými místnostmi mě provázejí tóny hudby, kterou složil Leonardo. Žasnu nad genialitou člověka, který si většinou musel vystačit se dřevem, plátnem, silným provazem a plátky kovu, v patnáctém století jiný materiál nebyl.

Sen o létání


Už od starověku lidé vzhlíželi k nebi a záviděli ptákům. Létat uměly výjimečné a nadpřirozené bytosti, lidem však zůstávala tato dovednost nedostupná. Ale Leonardovi chyběl ke splnění tohoto snu jen malý krůček: jeho létací stroje byly předobrazem současných rogal a vrtulníků. A kdyby měl k dispozici dnešní moderní materiály - kdo ví, možná by byl úplně prvním člověkem, který se vlastními silami vznesl do vzduchu.

Nejen létací stroje


Název putovní výstavy Leonardo da Vinci: člověk - vynálezce - génius je trochu zavádějící. O jeho soukromém životě se na ní dozvíte jen málo, více prostoru věnovali organizátoři Leonardově výtvarné a hudební činnosti. Hlavním tématem výstavy jsou především Leonardovy vynálezy a různé zlepšováky, které dnešní konstruktéři sestavili podle jeho originálních plánků, skic a návodů. Tabulka Pozor, nedotýkat se! přitom zdobí jen menší část exponátů.

Většina konstrukcí a mechanismů tak čeká jen na to, až si je ohmatáte, tady zkusíte zatáhnout za lano, tam zatočit klikou. Rozhýbaná udělátka vás překvapí svou jednoduchostí a funkčností, která předběhla svou dobu. Kdo neviděl Leonardovo jízdní kolo, tank nebo helikoptéru (která ve skutečnosti nemohla nikdy vzlétnout), neuvěří, že něco takového mohlo vzniknout na úsvitu novověku.

Digitální Mona Lisa


Pokud vás víc zajímají Leonardovy malby, měli byste se po prohlídce dech beroucích vynálezů připravit na menší zklamání. Do poslední výstavní prostory shromáždili organizátoři digitální repliky všech dvaceti tří Leonardových obrazů v původní velikosti. Můžeme ocenit jejich snahu shromáždit na jedno místo malby, které jsou jinak rozmístěné po celém světě, výsledný dojem ale kazí digitální zpracování, ze kterého nedýchá život, a použitý materiál, na němž se v nevhodném osvětlení slévají tmavší barvy do velkých černých lesknoucích se ploch.


O výstavě

KDY 18. 6. 2008 - 21. 9. 2008
KDE Titanic Hall, Heršpická 9, Brno
ZA KOLIK všední den 200 Kč, víkendy a svátky 250 Kč
WEB

(www.leonardo-da-vinci.cz)



Klady výstavy:

+ úchvatné funkční vynálezy, kterých se můžete dotýkat

+ zajímavý výklad
+ doprovodný videokomentář (za příplatek)
+ repliky obrazů v originální velikosti
+ osudy jednotlivých maleb

Nedostatky výstavy:

- chybějí informace o vzniku rekonstrukcí, o lidech, kteří je vytvářeli
- špatně nasvícené obrazy, nepřesvědčivé digitální zpracování
- některé modely velkých strojů nejsou (z pochopitelných důvodů) v původním měřítku
- málo informací o Leonardově životě, chybí jeho autoportrét
- vstupné není zrovna levné



Leonardo da Vinci

Narozen: 15. dubna 1452
Místo: Anchiano u Vinci
Zemřel: 2. května 1519
Místo: Cloux u Amboise
Obory: vynálezce, malíř, sochař, historik, architekt, přírodovědec, spisovatel, hudebník



Co stojí za pozornost:

1. místnost - Součásti strojů a mechanismy využitelné ve stavebnictví či k pohybu po zemi (reflektor, jízdní kolo, automobil, kuličkové ložisko, pokus o perpetum mobile)

2. místnost - Válečné stroje a obranná zařízení (odstrkovače žebříků, aerodnynamické náboje, tank, mobilní most, žací stroj využitelný v boji, loď s kosou, instantní obléhací žebřík)

3. místnost - Mechanismy související s vodním živlem (bagr, lyže pro chůzi po vodě, hydraulická pila, maska a šnorchl pro potápěče, záchranný kruh z kůže, upravený archimedův válec)

4. místnost - Stroje pro pohyb ve vzduchu (helikoptéra, padák, křídla, závěsný kluzák)

5. místnost - Malby (obraz Poslední večeře o rozměrech 4,4 x 8,8 metrů, známý z knihy a filmu Da Vinciho kód)