Hliníkový skejt

Hliníkový skejt
Sdílej
 

Chladící R2-D2

USB VYCHYTÁVKA


Malý robot R2-D2 stojí spolu se svým robopřítelem C-3PO po boku hrdinů série Star Wars. Je sice malý a nenápadný, ale zase toho hodně umí. Kdo by netoužil po takovém pomocníkovi. Můžete jej mít. Tento R2-D2 stojí pouze 550 Kč, ale není tak všestranný. Po připojení k USB počítače totiž pracuje jako chladnička.
Sice nedokáže pojmout celý nákup, ale vychladí vám plechovku s limčou. A to se jistě hodí, protože u počítače občas zažijeme nejednu horkou chvilku.

VRATISLAV HARABIŠ




Teleskop HST: 100tisíckrát kolem zeměkoule

Hubbleův kosmický dalekohled (HST) se na orbit dostal 24. dubna 1990. Letos 11. srpna 2008 absolvoval již stotisící oběh kolem naší planety. Překonal tak vzdálenost přibližně 4 370 000 000 km. Stejnou trasu by zvládla kosmická loď, která by 5700krát letěla na Měsíc a zpět. Den před jubilejním oběhem HST pořídil fotografii mlhoviny v nepravidelné galaxii Velký Magellanův oblak, kde v hojném počtu vznikají nové hvězdy. Možná i planetární soustavy. V říjnu 2008 odstartuje k HST raketoplán Atlantis. Astronauti vymění na dalekohledu některé zastaralé přístroje.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ
Elvisův oblek

Elvis Presley je stále ikona, za kterou se platí. Naposledy byl letos 7. srpna vydražen jeden z jeho legendárních jednodílných bílých obleků s vysokým límcem za 300 tisíc dolarů.

Smlouva pro Beatles

O tom, že hudební relikvie jsou skutečně drahé, svědčí i to, že v Londýně se nyní draží první nahrávací smlouva skupiny Beatles. Její cena se prý bude pohybovat kolem 250 tisíc liber.

Invaze prasat

Podobně jako před pár lety zaplavily Prahu různě pomalované krávy, je dnes anglické město Bath plné skulptur prasátek. Vyrobil je jeden umělec, ale pomalovat je byl úkol několika desítek malířů. V říjnu půjdou sošky do dražby, z výtěžku bude postavena městská cyklistická stezka.

OST




Hliníkový skejt

Streetová móda se sice každým rokem mění, ale kolečkové brusle, kola a především skejty zůstávají pořád stejné. Proč je měnit, dřevěná klasika je prostě klasika. Avšak i tady existuje skupinka lidí, které už omrzelo, že celý svět jezdí na stejných prknech.

Pro ně firma Corbus Boards připravila úplnou novinku - skejty ze speciální slitiny hliníku, která vydrží opravdu všechno. A hlavní výhoda - hliník se dá lehce formovat, a tak si každý zájemce může vymyslet svůj vlastní tvar.

OST




Papouščí olympiáda

Svět sice v srpnu žil opravdovou olympiádou, ale své výkony v čínském městě Pekingu předváděli i papoušci. Vzpírali, hráli basket nebo se proháněli po miniokruhu na kolečkách. Medaile jim ovšem nikdo nepředal. V Pekingu totiž tito "umělci" vystoupili jen jako zpestření pro diváky skutečných olympijských her.

OST




Kanon na dívky

Kdo si netroufne, aby se z něj stala lidská dělová koule, ten si může pohrát s kanonem do USB. Ovládá se pomocí dodávaného počítačového programu. Kanonem lze otáčet a nastavovat jeho sklon. Jako střelivo používá "dívky", tedy pěnové šipky.

Ke každému výstřelu zahraje hudba. Na výběr je několik předdefinovaných melodií v programu, lze také přidávat další. Kanon stojí zhruba 570 Kč a v ceně je i záchranná síť.

VRATISLAV HARABIŠ




Olympijské disky


Čínská společnost Lenovo představila kolekci flash disků na počest olympijských her. První flash disk je vyroben ve stejném stylu i ze stejného materiálu, z něhož byla pochodeň.
Disponuje kapacitou 4 GB, stojí zhruba 2300 Kč. Pak je zde kolekce 4GB disků s obrázkem jedné z Fuwa, kreslených postaviček, které doprovázely celé hry.

Kolekce šesti disků vyjde v přepočtu pouze na 500 Kč. Lenovo připravila také bonbonek pro sběratele - limitovanou sérii pěti titanových disků uložených v mahagonové skříňce.

VRATISLAV HARABIŠ




Evropa poletí na Mars

Evropská kosmická agentura (ESA), jejímž členem bude od roku 2009 i Česká republika, připravuje vyslání sondy ExoMars k rudé planetě. Na povrch Marsu dopraví pojízdnou laboratoř Pasteur. Bude vybavena 11 vědeckými přístroji určenými k podrobnému průzkumu povrchu planety. Zaměří se na hledání stop života. V jejím vybavení bude vrtná souprava, která umožní odběr vzorků z hloubky až dvou metrů. Důvod? Předpokládá se, že pod povrchem planety by mohly být vhodné podmínky pro přežití mikroorganismů.
V současné době inženýři zahájili přípravné práce na vývoji robota a jeho vědeckého vybavení. Start je naplánován na rok 2013.

FRANTIŠEK MARTINEK