Hudební podzim, čas probuzení

Hudební podzim, čas probuzení
Sdílej
 

Hudební podzim, čas probuzení

Zatímco léto tráví většina hudebníků na festivalech (viz ABC 17/2008) a do studia se ve vedrech příliš neženou, podzim a jaro jsou období, kdy vzniká většina nových desek.


I hudebníci jsou totiž jenom lidé a v létě jde přece jen všechno trochu pomaleji. Znáte to sami, když je venku hezky, radši vyrazíte ven s kamarády a práci necháte na později. A tak přes prázdniny pracují především vydavatelství. Zatímco si muzikanti užívají spolu s fanoušky na festivalech, labely připravují ediční plány na nadcházející podzim a zimu.
Objeví se sice i nové kvalitní desky, ale ke konci roku se do obchodů dostávají především "rychlokvašky" (alba, která nejsou náročná na přípravu - například bezduché jednoduché skladby, které složí průměrně zdatný člověk během jednoho týdne u počítače) a výběrové kompilace. Ty mají na svědomí hlavně vydavatelství, hudebníci se dokonce někdy ani nedozvědí, že je jejich "best of" v obchodech. Například - aktuálně se chystá výběrovka legendární osmdesátkové kapely The Smiths a jejich bývalý zpěvák Morrissey se zlobí, že zcela bez jeho přičinění. I tohle způsobují smlouvy s vydavatelstvím.


KRÁTCE
- Mladý pražský hudebník Martin Vejvoda aka Broken Beatnicks, kterého jsme vám představili v rámci hudebního speciálu v ABC 22/2007 a jenž vám zároveň prozradil několik tipů, jak skládat, se letos jako jediný Čech probojoval na věhlasný světový hudební kemp Red Bull Music Academy. Martin si od této chvíle říká Limyth, takže už žádný Broken Beatnicks, prosím. Více o akademii v příštím Soundu.

- Elektronické duo Chemical Brothers i remixuje. Na tom není nic zvláštního. Jenže vůbec poprvé se pustilo do materiálu britské kytarovky Oasis. Do parády si vzali singl Falling Down.
- Softrockoví nováčci se strmým vzestupem Pigeon Detectives vydávají singl Everybody Wants Me. Reakce na něj nebyly v době uzávěrky známy.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: dneska tady máme něco ostřejšího. Ve Scuottyho schránce se množily maily, že dáváme málo místa metalu. Tak teď je tu něco pro vás. Tahle hudba dnes už sice není ničím zajímavá, ale zavzpomínejte se starším sourozencem. Skladba People = Shit ulítlé formace Slipknot. K vidění na www.iabc.cz nebo na YouTube (slipknot, people, shit, live).


ECHO
Objaví sa tu konečne niečo o metale? A dúfam, že tam nedáte niečo typu AC/DC alebo blbé Iron Maiden.

VRATKO, SLOVENSKO


Zřejmě klasický fanoušek metalu. Že jsi to ty, Vratko, dneska tu máš Slipknoty.

Čus, Scuotty