Podivuhodná obydlí

Sdílej
 
Kde všude lidé bydlí? Jaké nenormální domy po celém světě najdete? Navštivte naši imaginární realitní kancelář - tento výjimečný podnik vám přináší nabídku staveb, které jen tak někde neuvidíte.

Oko bouře - monolitický dóm s tímto romantickým jménem je jednou z nejslavnějších a nejhezčích staveb tohoto typu. Stojí ve Spojených státech ve městě Sullivans IslandSvůj dům by chtěl mít asi každý, ale i honosná vila je celkem běžná věc, vždyť kolik takových vil po celém světě stojí. Naše realitní kancelář vám ale nyní představí ta nejpodivnější obydlí světa. Lidé totiž bydlí v ledasčem. Někdo je k obývání velice zvláštních staveb donucen - na nic jiného bohužel nemá peníze - a rád by svůj dům (ať je sebepodivnější) vyměnil za něco lepšího. Někdo bydlí v unikátním domě prostě proto, že se mu to líbí a odlišuje se tím od ostatních. Všichni nemusejí mít své obydlí vybavené podle televizních reklam. Tito lidé chtějí, aby ten, kdo jejich dům uvidí, při příštím setkání řekl: "Jo, ty jsi ten, co bydlí v letadle. Ne? Tak to bydlíš určitě ve větrném mlýně bez vrtule."

Obytná bublina

Některé domy se od ostatních lidských obydlí liší tvarem a jiné zase stavební technologií. Půlkulaté monolitické dómy však mají neobyčejný tvar i stavební postupy. Jsou to velké (a někdy i malé) domy, které svým vzhledem nejvíce připomínají napůl zahrabaný míč s okny. Tyto stavby se hodí především do oblastí s častými tornády a hurikány, oblý tvar je totiž nejen aerodynamický, ale také velice pevný (zkuste rozmáčknout vajíčko tlakem na kulaté konce - uvidíte, jak to jde špatně). Monolitický dóm je nejpevnější stavba (když nepočítáme drahé vojenské kryty), která není zakopána pod zemí či ve skalním tunelu. Výhodou těchto domů je i to, že jsou na rozdíl od většiny vojenských staveb opravdu hezké. K těmto kladům je třeba přidat ještě jeden - monolitické dómy se dají velice rychle postavit. Důvodem je zajímavá a opravdu dobře vymyšlená stavební technologie.

Postavíte si monolitický dóm?

Ptáte se, jak se takový monolitický dóm staví? Odpověď je jednoduchá - snadno. Nejprve na zemi vybetonujete podlahu zpevněnou ocelovým roštem. Pak na hotový základ (podlahu) připevníte formu (je to jakýsi půlbalon), kterou pomocí kompresoru nafouknete. Nyní nad nafouknutou formu připevníte nosná ocelová žebra a rámy oken a dveří. Pak na polokouli nanesete cementovou kaši (ta musí být správně hustá, aby nestékala) a necháte ji uschnout. Po vytvrzení cementu vyfouknete vzduchovou formu, vnitřní stěny očistíte a pomocí tenké vrstvy betonu vyhladíte. Pak už stačí osadit okna a dveře.

Staveniště s přetlakovými dveřmi

Větší, a především obytné monolitické dómy se stavějí trochu jinak. Na nafukovací formu se zevnitř nanese polyuretanová pěna (ta po dostavění dómu funguje jako izolace) a do ní jsou pomocí speciálních háků upevněna nosná ocelová žebra. Na takto připravenou konstrukci se opět zevnitř stříkají vrstvy speciálního betonu. Aby se kopule nevyfoukla, když dělníci chodí dovnitř a ven, je s okolím spojena soustavou dvou přetlakových dveří. Tento způsob výstavby je sice trochu složitější (beton na vnitřních stěnách musí perfektně držet), ale po odstranění nafukovací formy je povrch domu dokonale hladký. Pak už jej stačí jen zkrášlit tenkým vnějším pláštěm (omítkou).

Recyklovaný dům

Beton, ze kterého jsou postaveny monolitické dómy, je celkem běžným stavebním materiálem (i když tenhle má speciální složení). Některé domy jsou však postavené z velice zvláštních surovin. Ve Spojených státech si třeba jakýsi šílenec postavil celý hrad z plechovek od piva. Využití plechovek, které by se jinak vyhodily, je určitě záslužné, ale v tomto případě o ekologickou stránku věci asi moc nešlo. Z tohoto hlediska je mnohem zajímavější komplexní využití všech odpadků - recyklace. Jeden z prvních domů postavených z recyklovaných materiálů stojí ve Spojených státech. Podívejme se podrobněji, z čeho je tato na první pohled obyčejná budova postavena.

Nové i použité materiály

Základy domu jsou z normálního betonu, bednění je však vyrobeno z desek vylisovaných z odpadových plastů (PET lahve a obaly od potravin) - toto bednění zůstane v zemi a funguje jako ochrana proti vlhkosti. V Americe má většina domů dřevěnou kostru, tento dům má nosnou konstrukci postavenou z odlehčených ocelových nosníků vyrobených z přetaveného netříděného automobilového šrotu. Vnější stěny jsou sice kryty prkny, ale vnitřní tepelná izolace je zajištěna výplní z odpadního polystyrenu, kterého je k mání opravdu dost, protože je do něj balena většina elektroniky. Podlahy a vnitřní stěny domu jsou vyrobeny z desek lisovaných ze směsi drceného novinového papíru, dřevěných pilin a recyklovaného plastu - tento materiál je výborným tepelným izolantem. Stropy jsou pokryty hladkou kaší vytvořenou ze starých novin a časopisů.

Staré trubky a staré počítače

I rozvod vody a odpadu je ze sedmdesáti procent z recyklovaného materiálu, ač to zní neuvěřitelně, jsou zde použity roury ze zbořených budov. Nejzajíma-vější částí recyklovaného domu je asi jeho střecha. Více než polovina střešní krytiny pochází ze starých počítačových skříní a nevyžaduje prý žádnou údržbu. Ostatní části domu, jako jsou balkony, zábradlí, okenní rámy a podobně, jsou vyrobeny z timbrexu. Tento materiál ze směsi dřevěných pilin a odpadního polyetylenu v poměru jedna ku jedné lze zpracovávat podobně jako dřevo.

Čistá geometrie

Půlkulaté dómy postavené z nosníků jsou lehké a velice pevné, proto také stojí na polárních základnáchDalším zajímavým typem budov jsou domy postavené podle přísně geometrických pravidel. Tvarem tyto stavby připomínají půlkulaté monolitické dómy, stavební technologie je však jiná. Z příček a speciálních spojek jsou vytvořeny většinou trojúhelníkové nosníky (materiálem může být kov i dřevo), které společně tvoří kopuli. Otvory v nosnících jsou zakryty sklem nebo jiným materiálem. Geometrické domy jsou velice pevné, jejich největší výhodou je nízká hmotnost a snadná výstavba. Budovy postavené tímto způsobem jsou součástí polárních základen na obou zemských pólech. Konstrukce velkého monolitického dómu Konstrukce velkého monolitického dómu

BYDLENÍ V PYRAMIDĚ

Některé budovy mají zvláštní tvary vycházející z přesvědčení stavitelů o jejich blahodárných účincích. Jedním z prokazatelně fungujících tvarů je pyramida. Musíte však postavit všechny stěny pyramidy ve správném poměru a vhodně objekt natočit. Příznivé účinky trvalého bydlení v takovém domě ještě nejsou plně doloženy - není totiž jisté, zda dlouhodobý pobyt v pyramidě člověka zvláštním způsobem nemumifikuje. Krátkodobé působení však živým organismům svědčí, a umístíte-li do pyramidy třeba vybité baterie, jejich energie se skutečně obnoví.

VÝSTAVBA MONOLITICKÉHO DÓMU V OBRAZECH

Na zemi je vybetonována podlaha zpevněná ocelovým roštem. Na hotový základ (podlahu) se připevní nafukovací forma (je to jakýsi půlbalon). Forma se pomocí kompresoru nafoukne. Nad nafouknutou formu se připevní nosná ocelová žebra s rámy oken a dveří (v tomto případě jen dveří) a na polokouli se nanese cementová kaše. Po vytvrzení cementu se z formy vypustí vzduch, vnitřní stěny se vyhladí a osadí se okna i dveře. • Na zemi je vybetonována podlaha zpevněná ocelovým roštem. • Na hotový základ (podlahu) se připevní nafukovací forma (je to jakýsi půlbalon). • Forma se pomocí kompresoru nafoukne. • Nad nafouknutou formu se připevní nosná ocelová žebra s rámy oken a dveří (v tomto případě jen dveří) a na polokouli se nanese cementová kaše. • Po vytvrzení cementu se z formy vypustí vzduch, vnitřní stěny se vyhladí a osadí se okna i dveře.

Zvláštní domy na internetu

Monolitické dómy http://www.monolithicdome.com Dómy z nosníků http://www.domehomes.com nebo http://www.domehome.com Domy zakopané pod zemí http://www.undergroundhomes.com