FIFA 09

FIFA 09
Sdílej
 

Hit ABC

Profláknutou sérii fotbalových simulací FIFA nemusíme nijak představovat. Tento fotbálek prošel už mnoha změnami. FIFA 08 přinesla třeba zajímavý mod Be A Pro, v němž procházíte kariéru v roli jednoho hráče a postupně si jej vylepšujete v mnoha schopnostech.


Ve FIFA 09 byl Be A Pro lehce vyladěn a navíc k němu přibyla varianta on-line zápasů až pro dvacítku lidských hráčů. FIFA 09 přinesla i zásadnější novinky: třeba znatelně vylepšené animace hráčů spojené s dokonalejším použitím fyziky. Kličky, fauly, pády, přihrávky a další zákroky vypadají opravdu fantasticky a téměř odpovídají realitě. Matadory FIFA série potěší též možnost nastavit si tlačítka gamepadu a vlastníci PC verzí zajásají nad povedeným ovládáním myší.

Významnou změnou je široká nabídka volby taktiky a strategie, lze je měnit při zápase podle aktuálního vývoje situace. Existuje mnoho desítek útočných i obranných kombinací a speciálních instrukcí hráčů, které ovlivňují jejich chování. Zmínit musíme také Adidas Live Seassons. Ta by měla z internetu stahovat a doplňovat aktuální údaje o výkonnosti hráčů. Je to placená a pochybně fungující služba, rozhodně však zajímavá. Novinek je ve FIFA09 opravdu hodně a z velké části jsou povedené.

Hodnocení: 85 %

Výhody: licencovaná jména i podoby hráčů, kopie stadiónů, vylepšený Be A Pro mod, animace, působení fyziky i ovládání, zvláště u PC verze
Nevýhody: nedotažený Adidas Live Season a chování brankářů
Výrobce: EA Canada
Web:

(www.fifa09.ea.com)






Co se hraje

Mercenaries 2: World in Flames

Foto

Anglické slovo mercenaries znamená v překladu žoldáci. Je tedy jasné, že v této hře plné výbuchů nebudete bojovat za lásku a přátelství. Hnacím motorem jsou zde tučné zisky, dostatek nafty a touha po pomstě. V Mercenaries 2: World in Flames jde morálka stranou. Děj se odehrává ve Venezuele, kterou obrátíte na ruby v roli jednoho ze žoldáků. Na začátku si můžete vybrat ze tří typů, ale liší se vlastně jen vzhledem. Předpokládáme, že většina z vás sáhne po blonďatém pankáči Mattiasovi.
Foto


Mercenaries 2 vám nabízejí relativně svobodnou kariéru žoldáka. Na venezuelském území vládne pět frakcí a je na vás, pro koho budete plnit úkoly a získávat tak peníze i suroviny. K ruce vám je několik kámošů, kteří vám na bojiště dopraví třeba bojovou helikoptéru nebo vám pomůžou ničivým bombardováním. Za všechno musíte samozřejmě platit, a tak se někdy vyplatí bojové prostředky ukrást nepříteli přímo před nosem. Vystřelte si hák na letící vrtulník a vycukněte posádku z kabiny! Chcete tank, džíp s kulometem, či jen obyčejný granátomet? Vše je k dispozici!

Dostupnost techniky, zbraní a množství těžkého arzenálu dělá z Mercenaries 2 explozivně šokující představení, které si budete chvíli užívat. Bohužel většina úkolů spočívá jen ve virtuálním ničení, což po čase zákonitě omrzí. Přesto za to žoldáci stojí. Volnost v pohybu po krajině, ve výběru úkolů a také jejich splnění je dělá i přes několik nedostatků zajímavými.

Hodnocení: 72 %
Výhody: rozlehlá mapa a volnost pohybu i v plnění úkolů, tuny arzenálu, drsná a zběsilá akce, kooperativní multiplayer
Foto

Nevýhody: celkově nedoladěné, opakující se úkoly, průměrná grafika
Výrobce: Pandemic Studios
Web:

(www.mercs2.com)