Dělostřelecký tahač Morris C8

Dělostřelecký tahač Morris C8
Sdílej
 
Československá armáda používala v průběhu druhé světové války různé druhy vojenské techniky. K těm méně známým patří dělostřelecké tahače.


Děla patřila od počátku své existence k těžším druhům vojenské techniky. Ještě během první světové války je tahali z velké části koně. Armády však hledaly výkonnější tahouny. První automobil v historii, parní vůz Nicolase Cugnota z 18. století, byl právě dělostřelecký tahač. Počátkem 20. století se začaly objevovat motorové tahače děl. V době druhé světové války byly pouze dvě armády plně motorizované a nepoužívaly koně, a to armády americká a britská, u níž se s dělostřeleckými tahači setkaly i československé jednotky.

Tahač, kolesna a houfnice


Nejrozšířenějším typem tahače ve výzbroji československé obrněné brigády na Západě byl Morris C8 v několika verzích. Tato vozidla tahala 25liberní houfnice, ke kterým patří i kolesna u 3D modelu ABC. Kolesny sloužily k tažení děl, která k nim byla připojena lafetovými rameny. Na kolesně seděl jeden nebo více vojáků a uvnitř se přepravovala munice pro dělo. Ve spojení s tahači se kolesna používala obvykle jen k přepravě části munice a některého dalšího vybavení pro údržbu děla.

Sloužil po celém světě


Mimo tahačů Morris C8 používala britská armáda ještě vzhledově podobná vozidla Cuy Quad-Ant, Karrier KT4 Spider, Chevrolet 8840 CGT (vyráběná v Kanadě) a americká Ford C2910. Většina z nich se v průběhu války dostala do rukou také československým vojákům. Tahače sloužily na frontách v Evropě, Asii i severní Africe. Vozidla, která měla náhon na všechna čtyři kola, přepravovala obsluhu děla a část munice. Používalo se pro ně označení FAT – Field Artillery Tractor, tedy polní dělostřelecký tahač. Šikmá záď korby měla sloužit k zjednodušení překládání munice a k pozorování okolí. Novější verze některých vozidel už měly záď rovnou jako klasické nákladní automobily.

Maskování ušima


Tahače byly často opatřeny maskovacím nátěrem, kamufláží, ve formě velkých oblouků, známé jako Mickeymousovy uši. S naší obrněnou brigádou dorazily tahače Morris a také Chevrolet v květnu 1945 do Prahy. V současné době je jeden z nich vystaven ve Vojenském technickém muzeu v Lešanech, společně s kolesnou a 25liberní houfnicí.

Návod na sestavení papírového modelu tahače Morris C8