Command & Conquer: Red Alert 3

Command & Conquer: Red Alert 3
Sdílej
 
Strategická legenda se vrací.... Svět znovu na pokraji zkázy i bez atomové bomby. Do války mezi Sovětským Svazem a Spojenými národy se vkládá země vycházejícího slunce.


Sovětský svaz je na kolenou! To víte všichni, kdo jste dohráli předchozí díl realtime strategie Command & Conquer: Red Alert 2, který těžil z tématu studené války. V novém, třetím pokračování se však soudruzi v Kremlu nechtějí vzdát jen tak. Vyrobí stroj času, vymažou z historie Alberta Einsteina a nevznikne tak atomová bomba, jež jim v Red Alert 2 přinesla zkázu. Nebyla však zničena Hirošima ani Nagasaky. Japonsko se stalo silnou agresivní mocností a v Red Alert 3 také třetí hratelnou stranou.

Rudé peklo


Red Alert 3 vás dokáže rozpálit jako tavící pec železo. Na začátku si vyberete jednu ze tří kampaní, hratelných za Sovětský svaz, Spojené národy nebo Císařství vycházejícího slunce a už se vezete. Do situace vás uvádějí hrané filmové sekvence, které působí fantasticky, a jako vír vás vtáhnou do děje. Objevíte zde tváře několika známých herců a půvabných modelek. Věřte, že úvodní videa před každou misí rozhodně nebudete přeskakovat.

Ale konec tlachání, veliteli, jde se do boje. Kampaně mají své kouzlo. Nejen že jsou dlouhé, ale velmi pomalu a příjemně vás uvedou do všech principů hratelnosti a v jejich pozdějších fázích zase strhnou v ďábelském tempu. A možná nejen vás. Další novinkou Red Alert 3 je totiž možnost projít si každou misi kooperativně. A to buď s lidským spoluhráčem, jehož najdete po internetu, nebo s generálem ovládaným počítačem. Není to žádný strategický břídil a lze ho také omezeně ovládat.

Máme rádi Sushi


A s čím se zde válčí? Jednotky i budovy pocházejí z velké části z předchozího dílu. Nebudete ošizeni o výborné tanky Apocalypsa s ohromným dělem nebo o bombardovací vzducholodě Kirov. Každá strana má nějaký svůj nový kousek. Zajímavé je, že všechny jednotky mají většinou ještě jinou speciální schopnost. To je dovedeno k dokonalosti zejména u arzenálu Císařství. Jde o technologický vyspělé zbraně, které dokážou přímo v boji měnit svou podobu. Třeba takový robot VX se v mžiku přemění z protivzdušného mecha na protipozemní helikoptéru a obdaruje nepřítele salvou raket. Celkově se nová japonská frakce vyvedla a je radost za ni bojovat.

Nakonec ještě do vody


Budování i bitvy na vodě jsou neméně důležitou inovací, která rozšiřuje strategickou část hry. Na mapách s větší vodní plochou je pak vhodné vyrábět různá plavidla i specifické obojživelné jednotky. Vodní plochu oceníte i při bojích na více než dvacítce samostatných map, třeba při on-line hraní nebo proti počítačem řízenému protivníkovi.

Od Red Alert 3 však nečekejte strategické orgie. Jeho hratelnost je velmi rychlá. Stavíte základnu, sypete jednotky z výroben a vysíláte je v houfech do boje. Na detailní taktiku není až tak čas. Dokonce i těžba surovin je zjednodušená a nepotřebuje velkou péči. Nám to ovšem vůbec nevadilo. Zážitek z Red Alert 3 byl v celkovém hodnocení skvělý. Jde o úžasné divadlo, pastvu pro oči a ďábelský ohňostroj bitev, za který by se nestyděl ani sám Lucifer.



Hodnocení

+ strhující strategie s parádní atmosférou, hrané videosekvence, nová hratelná strana, grafické zpracování, zvuky i hudba, boje na vodě, kooperativní hraní, ovládání
- lehce nedoladěná účinnost některých jednotek a celková vyváženost sil
Výrobce: Electronic Arts
Web:

(www.ea.com/redalert/)



Hra je vhodná pro hráče od 16 let.
Platforma: PC, konzole