Barvení rostlinami

Sdílej
 
Naši předkové neznali synteticky vyrobené barvy na textil, přesto byl jejich oděv pestrý. Znali plno způsobů, jak přírodními materiály obarvit vlnu, bavlnu či len. Na tento zapomenutý postup dnes přinášíme návod.

Pomůcky

Nůž nebo zahradnické nůžky, prkénko na krájení rostlin, váhy, mořidla (kamenec, modrá a zelená skalice), velká nádoba na vaření rostlin, dřevěná vařečka na míchání, gumové rukavice, nádoba na máchání.

Barvy

Nejsnáze lze získat odstíny žluté, žlutozelené, zelené a hnědé. Uvedený výčet rostlin není zdaleka úplný - k barvení lze využívat např. kůru a listy břízy bělokoré, mladé větvičky vřesu a vřesovce, kůru jabloní, hrušní a třešní, natě bažanky vytrvalé a mnoho dalších. Žlutá. Intenzivní žluté barvivo obsahují kořeny a kůra dřišťálu obecného. Žlutou lze získat také z květů rmenu barvířského, kvetoucí natě janovce metlatého, celíku obecného a kanadského, svízele syřišťového nebo vratiče obecného. Sírově žlutou barvu poskytují třeba nezralé jalovčinky ("plody" jalovce) s kamencem. Zelená. Bez problémů ji získáte z nati nebo listů kopřiv a listů (případně výhonů) černého bezu. Hnědá. Velice pěkné odstíny hnědé poskytuje kůra dubů nebo kousky tisového a olšového dřeva. Na hnědo barví listy a nezralá osemení ořešáku královského. Barvy z ořešáku jsou stálé i bez použití mořidel.

Mořidla

Aby byla barva stálá, je ve většině případů nutné použít mořidlo. Nejčastěji se používá síran hlinitodraselný (kamenec), buď samostatně, nebo společně s kyselinou vinnou (vinný kámen). Pomocí kamence získáme jasně žluté odstíny barev. Pomocí síranu měďnatého (modrá skalice) získáme modrozelené odstíny barev. Síran železnatý (zelená skalice) odstíny barev tlumí. Tkaninu nebo vlnu můžeme mořit před barvením, po barvení nebo můžeme přidávat mořidlo přímo do barvicí lázně.

Pracovní postup

Před vlastním barvením je třeba tkaninu, přízi nebo vlnu vyprat, dokonale vymáchat a vymačkat přebytečnou vodu (vlnu nikdy neždímáme). Barvicí lázeň připravíte z dostatečného množství čerstvých rostlin - jejich hmotnost by měla být 2x - 3x větší než hmotnost barveného materiálu. Chcete-li např. obarvit bavlněné tričko, které váží přibližně 20 dkg, budete potřebovat asi 60 dkg kopřiv. Kopřivy nasekejte nadrobno a krátce povařte v pěti litrech vody. Lázeň nechte vychladnout na 30 - 40 oC, pak z ní odstraňte zbytky rostlin a přidejte mořidlo (na 1 kg rostlin asi 10 dkg). Materiál, který chcete obarvit, ponořte do barvicí lázně. Měl by volně plavat a nebýt příliš namačkán, jinak bude obarvení nerovnoměrné. Za občasného míchání ho nechte barvit (len za horka vlnu raději za studena) minimálně hodinu a pak dokonale vymáchejte. Výsledný odstín je ovlivněn nejen druhem (vlna, bavlna, len) a kvalitou použitého materiálu a mořidlem, ale také rostlinou. I když použijete vždy stejný rostlinný druh a stejné množství mořidla, může se výsledný odstín lišit, například podle toho, v jaké fázi vegetačního období jste rostlinu utrhli nebo na jakém stanovišti rostla. Rostlinnými barvivy lze barvit pouze přírodní materiály (tj. len, vlnu nebo bavlnu).

VZORKY BAREV

1. Mahonie (dřevo) s chloridem cínatým 2. Mahonie (dřevo) s kamencem 3. Ořešák (plod) bez mořidla 4. Ořešák (plod) se síranem železnatým (zelená skalice) 5. Mydlice (nať) s kamencem 6. Dřišťál (dřevo) s chloridem cínatým 7. Přísavník (plod) s kamencem v kyselém prostředí 8. Brslen (plod) s chloridem cínatým 9. Brslen (plod) s dvojchromanem 10. mydlice (nať) se síranem měďnatým (modrou skalicí) 11. Trnka (dřevo) s kamencem 12. Duběnky se síranem železnatým 13. Trnka (dřevo) se síranem měďnatým

Autor

-vm-