Kolo bez řetězu

Kolo bez řetězu
Sdílej
 

Kolotoč pro mobil

USB VYCHYTÁVKA


Jedno slavné a velké ruské kolo lze navštívit ve vídeňském Prátru, to největší na světě najdete v Londýně, je jím 135 metrů vysoké London Eye (Londýnské oko) se 32 kabinami. Malé ruské kolo na obrázku může mít na stole každý. Nejde jen o hračku, ale také o praktický stojánek na mobil. Když zaregistruje příchozí hovor, kolo se roztočí a začne přehrávat typickou pouťovou hudbu. Stojánek spolehlivě funguje s většinou mobilů, protože detekuje příchozí signál. Je to vlastně taková obdoba různých blikátek, která se lepí na mobilní telefon v blízkosti antény. Samo kolo je samozřejmě hezky osvětleno pomocí LED. O napájení se postarají dvě AA baterie nebo je lze připojit přímo k USB portu počítače. Cena se pohybuje kolem 500 korun.

VRATISLAV HARABIŠ




Udělej si sám
Taky se vám někdy stalo, že po výborném nedělním obědě sedíte odpoledne u televize, v ní zrovna běží přímý přenos ze závodu formule 1 a vy uvažujete, jaké by to bylo tenhle monopost řídit?

Podobně přemítali i bratři Zhaové z Číny. Jenže oni se k akci, na rozdíl od většiny z nás, odhodlali. Protože provozují motoservis, použili ke stavbě své formule staré díly a součástky. Výsledné vozidlo je 3,1 metru dlouhé, pohybuje se maximální rychlostí 60 km/hod. a na 100 kilometrů spotřebuje pouhých 2,8 litru benzinu.

OST




Zapomenutá kosmická sonda

"Ještě jsem naživu!" dala o sobě 18. září 2008 vědět americká sonda ISEE-3 (International Sun-Earth Explorer-3), původně určená k výzkumu Slunce. Do vesmíru byla vypuštěna v roce 1978 a stále funguje. V průběhu života byla přejmenována na ICE (International Cometary Explorer) a astronomové ji využili k průzkumu komety Giacobini-Zinner (v září 1985 prolétla jejím ohonem). V roce 1986 z povzdálí sledovala slavnou Halleyovu kometu.
Nyní sice již neprovádí žádná měření, ale některé její přístroje ještě fungují. Obíhá kolem Slunce po podobné dráze jako Země a v srpnu 2014 se dostane do blízkosti naší planety. To bude příležitost k další komunikaci.

FRANTIŠEK MARTINEK




Kolo bez řetězu
DESIGN


Asi se shodneme, že jízda na kole je zábavná. Jenže legrace končí v momentě, kdy vám ráno ujede autobus a do školy musíte šlapat na bicyklu. V horším případě máte světlé kalhoty a během chvilky jsou zamaštěné od řetězu. Anebo co třeba nákup? Kolikrát se vám stalo, že se plná igelitka zamotala do výpletu.

Pokud vás trápí tyhle noční můry, stačí si koupit bicykl Nulla. Díky tomu, že kolo designéra Bradforda Waugha postrádá výplet a vystačí si s přímým náhonem bez řetězu, je Nulla lehká a především stylová. Jen ty blatníky jí chybí.

OST




Vůně na objednávku

I nad nejrafinovanějším jídlem bez vůně jen ohrnete nos. Květiny, které vytvářejí mraky mámivých vůní, jsou proto velmi žádaným zbožím. Vědcům z univerzity v Jeruzalémě se jen náhodou podařil unikátní kousek - mnohokrát znásobili vůni u svých pokusných petúnií. Ukázalo se, že pro barvu i vůně mají tyto květiny stejnou "výrobní linku". Parazitická rostlina rodu Rafflesie z indonéských pralesů příšerně zapáchá sama o sobě. Představte si, co by způsobila v nepovolaných rukou, pokud by se její smrad podařilo ještě znásobit!

PAVEL LINHART




Gigantický pavouk

Pavouci jsou oblíbeným objektem režisérů. Je jedno, jestli z nich udělají obrovské potvory, nebo jim nechají jejich přirozenou velikost. Pavouci jsou totiž pro mnoho lidí strašidelní i v reálu. Nyní se tohle zvířátko dostalo i do londýnské galerie Tate Modern. Obrovská skulptura z dílny Dominiquea Gonzalez-Foerstera zabírá v budově bývalé elektrárny na břehu Temže několikapatrovou halu. Jinam by se tenhle pavouk ani nevešel.

OST




Tak leť!

Na našem trhu se objevil sympatický model vrtulníku VISION S010. Patří do interiérů a podle výrobců je určen dětem od osmi let. Dá se ovládat do vzdálenosti 30 metrů a při letu dokonce modře svítí. Zkušenému "pilotovi" se podaří vrtulníček ve vzduchu otáčet v jednom bodě o 360 stupňů. S touto helikoptérou si užijete hodně zábavy, sami jsme to v redakci vyzkoušeli a bavili jsme se znamenitě.

PES




Digitální obraz
Obrázky na zdech zdobí mnoho domácností. Jenže celkem brzy mohou omrzet. To se nemůže stát produktu Image Moments. Na první pohled vypadá jako obyčejný dřevěný rámeček, ale přitom jde o LCD displej. Je v něm zabudovaná paměť s kapacitou 450 MB, kam se vejde opravdu hodně fotek v digitální podobě.
Lze je nahrávat přímo z počítače přes USB port nebo se dají načíst přímo z paměťových karet. Rámeček si u každého obrázku zjistí z EXIF údajů, jak má být orientován, a pak jej zobrazí. Vybrané obrázky zobrazuje zcela náhodně nebo si můžete vytvářet vlastní playlisty snímků. Prodávají se dvě verze s 5,7palcovým LCD (rozlišení 640 x 480) a 8palcovým LCD (rozlišení 800 x 600) za 2800 a 3350 korun.

VRATISLAV HARABIŠ





Pěnodějka a její luk
PŘÍRODA


Jistě jste si už někdy na jaře v trávě nebo na keřích všimli zvláštní pěny, která nápadně připomíná plivanec. Slouží jako ochrana larev jednoho zajímavého druhu hmyzu - pěnodějek. Kromě této schopnosti vynikají ještě v jednom "oboru": jsou považovány za nejlepší skokany v živočišné říši.
Vědci zjistili, že tajemství šampionů je ukryto ve zvláštních útvarech uvnitř těla mezi zadní nohou a křídlem. Pleurální oblouky, jak útvary nazvali, vypadají a fungují podobně jako luk.
Celý oblouk se pomocí svalů ohne a napne. Ve správnou chvíli pak dojde k uvolnění a pěnodějka se katapultuje vpřed. Pleurální oblouky jsou složeny z materiálů s různou pružností a tvrdostí. Připomínají tak nejmodernější kompozitní luky.

PAVEL LINHART




VŠEHOCHUŤ
Ferrari z Lega

Osmdesát tisíc kostek stavebnice Lego bylo potřeba ke stavbě závodního vozu Ferrari. Model byl sestaven v rámci nizozemského festivalu Lego World.

Nejrychlejší slepec

Jedenáctého října se ve francouzském Istres konaly rychlostní závody slepců. Vůz Lamborghini nejrychleji řídil na nepoužívané letištní dráze Belgičan Luc Costermans. Hodnotou 308,78 km/hod. stanovil nový rekord ve své kategorii.

Okradený Bond

Neznámý zloděj odcizil legendární zlatou zbraň, která dala jméno bondovce The Man with the Golden Gun. Její replika je ale stále k vidění v Imperial War Museum v Londýně.

OST




COROT a zajímavá exoplaneta
HVĚZDÁRNA


Astronomové již objevili 312 planet mimo sluneční soustavu. Obíhají kolem jiných hvězd než Slunce a označujeme je termínem exoplanety. Jsou mezi nimi značné rozdíly ve velikosti, hmotnosti, tvaru oběžné dráhy či vzdálenosti od mateřské hvězdy. Astronomy přesto hodně překvapily vlastnosti exoplanety objevené pomocí evropské družice COROT.

Posuďte sami: planeta označená COROT-exo-3b je stejně veliká jako Jupiter, avšak je 20krát těžší. Hvězdu nepatrně větší než Slunce oběhne za 4 dny a 6 hodin.

FRANTIŠEK MARTINEK