That´s It, That´s All

That´s It, That´s All
Sdílej
 

Ptáci

KNIHA - OBRAZOVÁ ENCYKLOPEDIE


Po sérii velkých encyklopedií Země, Vesmír, Zvíře atd. je publikace věnovaná jediné skupině živočichů poněkud neobvyklá. Ale ptáci jsou skupinou tak rozsáhlou a rozmanitou, že si samostatnou encyklopedii plně zaslouží. Jen publikace tohoto rozsahu totiž umožňuje autorům představit čtenářům opravdu ucelený přehled všech ptačích druhů světa a všechny zajímavosti a zvláštnosti jejich života.

Text je doplněn skvělými fotografiemi, takže kniha je i uměleckým dílem. Navíc vám přiblíží tato nádherná zvířata tak, že vám doslova vyrazí dech. Její poměrně vysokou cenu vyváží skutečnost, že je to kniha na celý život, která, i díky pečlivému odbornému překladu, hned tak nezastará.


HODNOCENÍ: 80 %

+ SKVĚLÉ GRAFICKÉ ZPRACOVÁNÍ, NEJOBSÁHLEJŠÍ PŘEHLED PTAČÍCH DRUHŮ, JAKÝ U NÁS KDY VYŠEL
- PRO JEJÍ ROZMĚRY A VÁHU JI NELZE BĚŽNĚ NOSIT DO TERÉNU

EUROMEDIA GROUP - KNIŽNÍ KLUB, 2008, 512 STRAN
CENA: ASI 1000-1400 Kč

ZDE




Nestárnoucí Rocky
KULT


Nemusíte o boxu vědět zhola nic, a přesto tomuto sportovnímu dramatu budete rozumět. Je totiž hlavně příběhem o odvaze a obrovské vůli jednoho muže. Amatérský boxer Rocky Balboa se v něm připravuje na zápas se současným mistrem v těžké váze Apollem Creedem a zároveň bojuje o srdce nesmělé prodavačky Adrian. Příběh je veskrze velmi jednoduchý a film stojí na představiteli hlavní role Sylvestru Stallonovi. Ten pro film také sepsal scénář. Sebe prosadil do hlavní role přes vůli producentů i za cenu, že si za svou práci odnese pouze směšný honorář 18 tisíc dolarů. Věděl však, co dělá, role sympatického boxera tehdy nepříliš známého herce doslova vystřelila mezi hollywoodské hvězdy. Film sklidil obrovský úspěch, o čemž svědčí i celosvětový zisk 225 milionů dolarů a tři proměněné nominace na Oscara. Po prvním Rockym následovalo ještě dalších pět dílů. Ty však už jeho triumf nikdy nepřekonaly.
ROCKY, USA 1976, 119 MINUT
REŽIE: JOHN G. AVILDSEN

JOSEF CIPRA




MŮJ FILM, MOJE KNIHA

Anna, 14 let

Nejraději mám dobrodružné filmy, u kterých se můžu i zasmát. V poslední době se mi líbil například film Řada nešťastných příhod. Z knížek čtu nejraději fantasy. Nejvíce mě zaujala dračí sága Eragon a Eldest.


That´s It, That´s All
FILM - SNOWBOARDING


Zvykli jsme si na to, že i díky komerčním kampaním oděvních značek je snowboarding prezentován především jako cool sport plný "pohodových kluků" a "bezva roštěnek". Jenže producenti jako by zapomínali, že mnohem důležitější než samotní aktéři je příroda, která dá vyniknout umu sportovců. Téhle myšlenky se drží i nový snímek That´s It, That´s All zaměřený především na dovednosti a perfekcionismus respektovaného jezdce Travise Rice.

To on stojí za scénářem a i díky jeho vysokým požadavkům je film uvěřitelnou sondou do snowboardingu. Producenti navíc při výrobě použili velmi kvalitní techniku. Z toho důvodu se obrázky krajiny dostávají do natolik vysokého rozlišení, že jsou mnohdy mnohem atraktivnější než triky jezdců. I proto je That´s It, That´s All vedle klasických DVD distribuován i na discích blu-ray umocňujících zážitek. A to je možná jediné minus. Snímek se totiž vůbec nedostane do běžné distribuce, můžete si jej ale objednat poštou.



+ STYL, EXTERIÉRY, NÁVNADA NA BLÍŽÍCÍ SE ZIMNÍ SEZONU
- ŽÁDNÁ OFICIÁLNÍ KINO PREMIÉRA, JEN PROJEKCE V LOKÁLNÍCH KLUBECH

BRAIN FARM PRODUCTION, USA 2008, 93 MINUT
PREMIÉRA V ČR: 10. LISTOPADU, PRAHA

OST




Max Payne
FILM - AKČNÍ / THRILLER


Filmový a herní průmysl se v poslední době čím dál více prolíná. Důkazem toho je i film Max Payne, který vznikl podle slavné stejnojmenné počítačové hry z roku 2001. Stejně jako v předloze je i ve filmu hlavním hrdinou samotářský policista Max, který byl křivě obviněn z vraždy své manželky. Pravý vrah však stále běhá po svobodě, a tak jednu noc Max odloží svůj policejní odznak a vydá se do ulic New Yorku vyřídit si účty. Hlavním lákadlem filmu jsou určitě zpomalené akční scény ve stylu počítačové hry.

Ty jsou sice velmi efektní, ale celý film bohužel neutáhnou. Pokud jste fanoušci hry, je možné, že se vám bude líbit i celý film. Pro všechny ostatní je však Max Payne pouze podprůměrným akčním thrillerem.


HODNOCENÍ: 50 %

+ ZPOMALENÉ AKČNÍ SCÉNY
- ZMATENÝ PŘÍBĚH, ŽÁDNÉ NAPĚTÍ

BONTONFILM, USA 2008, 100 MINUT
REŽIE: JOHN MOORE

JOSEF CIPRA




Iron Man
DVD - AKČNÍ / KOMIKS


Málokterý komiksový superhrdina je tak bez morálky jako miliardář Tony Stark. Bezcharakterní megaloman se sklony k alkoholismu vlastní továrnu na výrobu výbušných raket, které denně připraví o život k stovky lidí. Jednoho dne však na riskantní povolání doplatí i on a v jeho životě nastane razantní obrat. Při rutinní návštěvě Blízkého východu je totiž zajat skupinou teroristů. V zajetí sestrojí kovový superoblek nacpaný zbrojním arzenálem o síle průměrné bitevní lodi a s jeho pomocí se dostane na svobodu. Doma oblek ještě zdokonalí a vrhne se naplno do boje s teroristy. Akční hit léta vychází v dvoudiskové edici s velkým množstvím bonusů a nezveřejněných scén.


HODNOCENÍ: 80 %

+ VTIPNÉ DIALOGY, ORIGINÁLNÍ AKČNÍ SCÉNY
- NELOGICKÉ CHOVÁNÍ NĚKTERÝCH POSTAV

MAGIC BOX, USA 2008, 125 MINUT
REŽIE: JON FAVREAU

JOSEF CIPRA




Poklad kapitána Williama Kidda

KNIHA - DOBRODRUŽNÁ


Kapitán Kidd byl jeden z nejúspěšnějších korzárů a svůj velký poklad ukryl neznámo kam. Než byl roku 1701 popraven, předal svému příteli Nedu Wardovi první část mapy k nalezení pokladu. Ward a jeho vnuk Jack se vydávají na dobrodružnou cestu. Než však poklad najdou, musí si poradit s piráty, ale především se záludnými šiframi kapitána Kidda, které je vodí oceánem sem a tam.

Autor napínavě proplétá příběh s historickými fakty. Předem bych vás měla varovat, že pokud začnete tuto knihu číst, nepustíte ji z ruky, dokud ji nepřečtete celou. Kniha má sice jen 56 stran, ale přečíst ji může trvat hodiny. Čtenář musí aktivně řešit všechny šifry a hádanky. K tomu slouží vložené mapy, úryvky z deníků, klíče... U většiny hádanek se pořádně zapotíte a domácí úkoly z matiky vám vedle toho budou připadat jako hračka!



HODNOCENÍ: 90 %

+ AKTIVNÍ ŘEŠENÍ HÁDANEK A ŠIFER
- KNIHA JE OBTÍŽNĚ PŘENOSNÁ, CHCE TO VELKÝ BATOH

B4U PUBLISHING, 2007, 56 STRAN + VLOŽENÉ PŘÍLOHY
AUTOR: OLDŘICH RŮŽIČKA
ILUSTRACE: JAN KLIMEŠ

BARBORA LUKÁŠOVÁ