Chrome není chromý

Chrome není chromý
Sdílej
 

Chrome není chromý

PROGRÁMEK

Google dobyl svět rychlým a elegantním vyhledávačem, v posledních letech pak pro uživatele začal vymýšlet další služby i vychytávky.

V googlovských dokumentech můžete psát texty, na YouTube ukládat videa, na Googlu si lze vést kalendář a zapomenout nesmíme ani na Gmail, oblíbený freemail. Teď hoši z Googlu - kteří se mimochodem v září na tiskové konferenci v New Yorku objevili na kolečkových bruslích, což dokazuje, že jsou celkem v pohodě - představili také vlastní internetový prohlížeč.

Ano, to je ten program, který v našich kompech patří k nejdůležitějším, protože si jeho prostřednictvím prohlížíme webové stránky (a na nich pak čteme články, hrajeme hry a děláme spousty dalších věcí). Nejrozšířenější prohlížeč je Internet Explorer, ten obvykle dostaneme už s novým počítačem. Prima alternativa je čím dál oblíbenější FireFox, jablkáři neboli uživatelé počítačů Apple mají své Safari. No, a teď je tu googlovský Chrome. Má podobné kvality, kterými před lety zaujala googlovská homepage: působí jednoduše, má pěkný vzhled, a hlavně - je ďábelsky rychlý. Stáhnout a nainstalovat si ho můžete zadarmo. Minimálně za pokus to stojí.
www.google.com/chrome



Šplhat a šplhat
WWW GAMESA


Zespodu stoupá nebezpečná kapalina a z nebe padají těžké krychle. Vaším úkolem je vyšplhat se co nejvýš, aniž se dotknete kapaliny a aniž vás rozdrtí některá z těch barevných kostek. Máte k dispozici jen šipky na klávesnici. Zdánlivě jednoduchý úkol se může proměnit v nekonečné trápení okořeněné monotónní, téměř hypnotizující hudbou. Dokážete vyšplhat do sta, dvou set nebo i pěti set metrů?
Pak vězte, že s přibývající výškou nebe tmavne a neúnavně stoupající kapalina se mění v jedovatě červenou. Dřív nebo později vás stejně dostihne.
www.thegamehomepage.com/play/avalanche



Dvě tři věty
UŽITEČNÝ WEB


Potřebujete si rychle něco napsat? Například jste slyšeli dobrý vtip a bojíte se, že ho zapomenete? Nebo máte nápad na knížku, kterou napíšete o prázdninách a bude se prodávat lépe než Harry Potter? Případně si jen chcete poznamenat dvě tři důležité věty? Přesně k tomu slouží stránka Textsave.de. Na poměry průměrných webových stránek až brutálně jednoduchá a obyčejná. Nemusíte se registrovat, prostě píšete text do okénka (můžete i česky s háčky a čárkami). Když dopíšete, kliknete na ikonku Save a dozvíte se webovou adresu. Na ní bude váš text na věky (či do vypnutí počítačů zmíněné služby) veřejně k dispozici. Tento internetový tip najdete na www.textsave.de/?p=3346.
www.textsave.de



Pohoda na ostrově
ZÁSAH ABC


Každý ví, co v internetových adresách znamenají zkratky cz, sk nebo třeba de. Jsou to takzvané národní domény nejvyššího řádu, v těchto konkrétních případech patřící Česku, Slovensku a Německu. A komu patří doména se zkratkou tk, kde je registrováno už několik milionů adres? Nemůže to tedy být žádný pidižvík.
Doména patří ostrovu Tokelau u Nového Zélandu v Tichém oceánu. Ale musíte mít podrobnou mapu, protože Tokelau má pouhých 1500 obyvatel. Nedostanete se tam jinak než vrtulníkem nebo lodí. Cesta lodí z nejbližšího přístavu trvá dva dny.
Donedávna místní obyvatelé (Tokelaučané) vlastnili pouhých dvanáct počítačů a internet nepoužívali. Proč mají tolik domén?

Nemají. Ve skutečnosti si jich zaregistrovali jen pár. Většinou si v této doméně adresy registrují cizinci. Je to totiž zdarma! Jak je to možné? Jednoduše. Některé státy (třeba Kanada nebo Slovensko) umožňují registraci ve své národní doméně pouze svým občanům. Ale jiné (jako Tokelau, ale i Německo nebo Česko) dávají šanci komukoliv. Národní domény bývají už pěkně vybrakované a zaregistrovat si nějakou slušnou adresu je téměř nemožné.
Vyzkoušeli jsme to za vás, takže naťukejte do prohlížeče adresu http://abicko.tk. Otevře se vám web našeho časopisu, který jinak najdete na adrese http://iabc.cz. Co z toho Tokelaučané mají? Dostávají podíl z toho, co společnost Dot TK vydělá na reklamě. Tenhle výdělek zvýšil ostrovní ekonomiku o deset procent.
http://dot.tk