Italské policejní stroje

Italské policejní stroje
Sdílej
 

Italské policejní stroje

DESIGN


Nová policejní auta jsou nyní velkým tématem nejen v Česku, ale i v Itálii. Zatímco naši policisté se musí spokojit se stříbrnými vozy Škoda Octavia s reflexním potiskem, Italové se radují ze speciálů Lamborghini Gallardo.

Svůj um předvedou především na odděleních dálniční policie, protože jejich maximální provozní rychlost je 310 km/hod. Už z fotografií je zřejmé, že v akci na ně bude mnohem atraktivnější pohled než na destrukční seriál Kobra 11.

OST




Ruka s myší v teple
USB VYCHYTÁVKA


Přichází zima a s ní i pořádně studené dny. Chlad někdy dokáže zalézt doslova za nehty. Je to utrpení, když chceme s prokřehlými prsty vyťukat něco na klávesnici a ovládat počítačovou myšku. Pro tyto případy se může hodit vyhřívaná kapsička. Je to vlastně kombinovaná podložka pro počítačovou myš s přikrývkou. Ruka bude krásně v teple a přitom myš bude na podložce dostatečně přesná. Přikrývka má navíc zabudované elektrické vyhřívání, takže ji stačí zapojit do USB a ruce během chvilky dokonale rozmrznou. Vybírat lze ze dvou tvarů. Buď roztomilou kravičku, nebo červené jahody. Ideální dárek pro všechny, kteří milují teplo. Cena za podložku s vyhřívanou kapsou se pohybuje v přepočtu kolem 300 korun. Jen by to ještě chtělo další vyhřívanou přikrývku na klávesnici.

VRATISLAV HARABIŠ




USB příšera

K jednomu počítači lze podle specifikací připojit až 127 USB zařízení. Samozřejmě by počítač musel tolika porty disponovat. Jejich počet lze snadno rozšířit použitím USB hubu. Může to být nenápadná šedivá skříňka na stole nebo třeba tento strašidelný pavouk. Kdo je alespoň trošku zručný, může si jej snadno vyrobit z běžného sedmiportového USB hubu a několika dalších drobností.

Jako nohy slouží kratší prodlužovací šňůry vyztužené tuhým drátem, svíticí oči jsou dvě LED diody napájené ze sedmého portu. Pro to vše je ještě potřeba ušít slušivý obleček z černé látky. Díky tuhým drátům se dají nohy a krk libovolně tvarovat, takže pavouka lze postavit do libovolné pozice.

VRATISLAV HARABIŠ




Prsten s lebkou v paměti
MAGIE


Na první pohled to vypadá jako prsten tajemného rytíře nebo čaroděje. Zubí se na něm lebka, která je ozdobena třpytivým kamínkem. Takový prsten by mohl být i kouzelný, ale tento neukrývá tajemství černé magie. Lebce lze totiž sundat spodní čelist a odkrýt tak klasický USB port. Po připojení k počítači se z prstenu stane běžný flash disk, na němž je možné uložit až 2 GB dat. Prsten se hodí pro všechny moderní kouzelníky, protože na něm mohou mít uloženu třeba celou knihu kouzel v digitální podobě nebo zaklínadla v MP3 formátu. Ještě musíme dodat, že prsteny s lebkami se vyrábějí ručně v Japonsku a jeden stojí v přepočtu asi 2900 korun. Vybírat můžete z několika barev, od zlaté přes černou až po zářivě modré a růžové.

VRATISLAV HARABIŠ




Ptačí rekordman
FAUNA


I ptačí říše má své maratonce. Nejúspěšnějším z nich je břehouš rudý (Limosa lapponica). Svůj každoroční let z Aljašky na Nový Zéland (11 587 kilometrů) dokáže zvládnout za devět dnů, a to bez zastávky či doplnění potravy. Jedenáct a půl tisíce kilometrů na jeden zápřah musí být docela fuška.

OST




Venus Mobile Explorer
HVĚZDÁRNA


Na Venuši panují doslova pekelné podmínky: teplota kolem +470 stupňů Celsia, tlak stokrát vyšší než na povrchu Země nebo třeba silný vítr. Výzkum povrchu pomocí pojízdných robotů je zatím nemožný. NASA proto připravuje složitou a drahou sondu, která se bude vznášet, a proudění vzduchu ji bude unášet. Gondolu s přístroji ponese "balon" z velmi tenké oceli vzdáleně připomínající tahací harmoniku. Úkolem sondy je několikrát krátkodobě sestoupit na povrch Venuše, odebrat vzorky horniny a znovu se přemístit do větší výšky, kde panují příznivější podmínky, a zde uskutečnit analýzu vzorků. Realizace toho projektu se předpokládá po roce 2025.

FRANTIŠEK MARTINEK




VŠEHOCHUŤ
Žádná anorexie

Poslední říjnový víkend proběhla v Paříži tradiční výstava čokolády Salon du Chocolat. Čtrnáctý ročník ukončila módní přehlídka čokoládových šatů, které byly vyrobeny přímo na tělech modelek.

Souboj batolat

V čínském hlavním městě Pekingu se 23. října střetla batolata. Jejich disciplína byla jednoduchá: batolení se na čas po koberci. Rychlejší vyhrává.

Prasata rabovala

Zatímco v Pekingu závodila batolata, jihočínské město Tongcheng muselo čelit nájezdu přemnožených divokých prasat. Tři z nich dokonce vyrazila rabovat místní obchod.

OST




Robot pro výzkum jižního pólu Měsíce

Po roce 2020 mají američtí astronauti vybudovat na Měsíci stálou vědeckou základnu. Jedno z možných míst pro její výstavbu je oblast kolem jižního pólu. Před příchodem člověka by ji měly prozkoumat stroje. Prototyp takového průzkumníka s názvem Scarab o hmotnosti 400 kg začali odborníci testovat v první polovině listopadu na úbočí vyhaslé sopky Mauna Kea na Havajských ostrovech.

Robot, pohybující se na čtyřech kolech, bude schopen na Měsíci odebírat vzorky horniny a analyzovat je za účelem zjištění přítomnosti vody, kyslíku, vodíku a dalších látek, které usnadní výstavbu a provoz stálé měsíční základny.

FRANTIŠEK MARTINEK