Hudební Vánoce nově, je to dobře?

Hudební Vánoce nově, je to dobře?
Sdílej
 

Hudební Vánoce nově, je to dobře?

Vánoční svátky jsou zřejmě nejkonzervativnějším obdobím v roce a podle toho vypadá všechno s nimi spojené. Od neustále stejných pohádek a filmů v televizi až po hudební doprovod těchto svátků.


Jak se koledy a vánoční písně vyvíjely, už víte (ABC č. 25-26/2007). Jejich vznik a základ je tedy vysvětlen, ale proč zůstávají pořád tak neměnné, může být záhada. Objasnění je však jednodušší, než se zdá. Do hudby se promítají pocity lidí, a proto i sváteční písničky musí být přívětivé, klidné, někdy veselé a jindy k zamyšlení. Ačkoli si to neuvědomujeme, máme díky všudypřítomné sympatické atmosféře možnost přemýšlet, a to i přes všechen vánoční konzum. A takhle uvažují i hudební producenti - pojďme lidem udělat příjemnou kulisu. Zatímco nejlepší cestou je střídmě upravovat již existující písničky, někteří se neštítí tradici úplně vykuchat. Jedním z nich je bývalý britský voják, dnes úspěšné lákadlo předměstských diskoték, Shaun Baker. Vedle několika rádiových hitů letos vytvořil i skladbu Could You, Would You, Should You, kde vysamploval ústřední motiv z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Jeho líbivé melodie jsou oblíbené především v Polsku a Česku (bolavé srovnání), a tak je zřejmé, že u nás znovu zaboduje. Nepokorně prohlašuje, že chce nabourat hegemonii písně Last Christmas kapely Wham. Se znalostí českopolského vkusu mu to i docela věřím...


KRÁTCE
- První listopadový týden se v anglickém Liverpoolu udělovaly MTV Music Awards. Největší hvězdou byla roštěnka s prořízlou pusou Kate Perryová, která nejenže celý večer bravurně moderovala, ale odnesla si i ocenění Nováček roku. Porazila třeba zpěvačku Duffy či narcise One Republic.

- Série obskurních vánočních koncertů na pražském Žofíně pokračuje. Vloni to byli Alphaville, letos přišla řada na ikony růžového italského popu Ricchi e Poveri a zpěváka Drupiho. Roli předskokana přijalo zase logo českého komunistického songu Petr Kotvald.
Čtenáři, bděte!
- Prodigy promluvili! Dlouho se spekulovalo o jejich nové desce, dokonce už několikrát se s ní počítalo v edičních plánech. Až teď však informace potvrdila sama kapela. Album Invaders Must Die by mělo vyjít na jaře roku 2009, do letošních Vánoc by se měl objevit první singl.
Z hostů je zatím znám David Grohl (exNirvana) ze skupiny Foo Fighters.
- Hudební tip na Vánoce: vloni jsme vám tu nabídli elektroniku, letos budeme tradicionalističtější. Jde sice o vánoční píseň, ale v trochu jiné náladě, než na jakou jsme zvyklí u nás. Archivní skladba I´d Like You for Christmas od zpěvačky Julie Londonové. K vidění na www.iabc.cz nebo na YouTube.cz, vyhledávací slova: julie, london, i´d like, you, christmas. Hezké pomalé Vánoce vám všem přeje Scuotty!


CO POSLOUCHÁ ABC
ANKETA

Lenka Vechetová, editorka www.iabc.cz Poslední dobou mám na všechno strašně málo času a stále někam spěchám. Proto se snažím relaxovat aspoň poslechem hudby. Ráda si pouštím zpěvačku Emilianu Torriniovou, její Glumova píseň je naprosto úžasná. Předtím jsem ujížděla na kapele Alvik. Všem ji doporučuju!


ECHO
Ahoj! Nemohl bys přidávat více stránek o hudbě? Já jsem totiž do hudby strašně zažranej. STANDA

Ahoj Stando, tos mě potěšil. Co HEZKÉ se rubriky týče, ta se zvětšovat nebude, ale hudebních témat v ABC přibývá. Minule (ABC č. 24/2008) to byla reportáž z hudebního studia, brzo se můžeš těšit na nové trendy ve výrobě muziky.
Užij si Vánoce, Scuotty