Všude samé žebříčky

Všude samé žebříčky
Sdílej
 

Všude samé žebříčky

I v průběhu loňského prosince se jako na závěr každého roku objevila řada bilančních článků, které připomínaly to nejlepší z hudby za uplynulých dvanáct měsíců. Mají tyhle žebříčky vůbec smysl?


Hudebních nahrávek a událostí se každoročně objeví neskutečné množství. Nikdo z nás nemá možnost se v přehršli titulů orientovat, a tak vezme zavděk žebříčky, které za něj sestaví publicisté. Je však otázka, jestli v těchto souhrnných článcích nejde spíše o konejšení autorova ega než o práci pro čtenáře. Nemám nic proti přehledům typu "nejlepších deset alb roku", ty si můžeme sestavit každý za sebe, a porovnat tak svůj vkus s odborníky. Avšak čím dál tím víc se objevují narcistní žebříčky o 50 a více albech, v nichž se nás pisatel snaží omámit svým rozhledem a velikostí hudebního archivu.

Jenže hodnota takových textů je nulová. Sice je můžeme použít jako jakýsi katalog, ale to je všechno. Myslíte si snad, že si autor naposlouchá všechna alba s rokem výroby 2008 těsně před psaním, pak je seřadí a my můžeme chápat jím sestavené pořadí jako žebříček od nejlepšího po nejhorší? I další věc mluví proti. Když existovala hudba převážně na CD nosičích, sloužily výroční žebříčky jako dobrý důvod oprášit svou diskotéku a vložit do přehrávačů skoro zapomenutá alba. Jenže nyní, kdy máme většinu hudby ve formátu MP3 buď přímo v přehrávači, nebo na pevném disku počítače, a kdykoliv si v ní můžeme zalovit, žádné žebříčky nepotřebujeme. Svou hitparádu si dokáže každý posluchač sestavit sám a obejde se bez rad "stařešinů".


ANKETA: CO POSLOUCHÁ ABC
Scuotty, animovaný DJ

Na konci minulého roku jsem m hodně poslouchal kompilaci Verve Remixed, založenou na předělávkách nejen starých jazzových skladeb. Páté pokračování má podtitul Christmas, a jak je zřejmé, jde především o remixy skladeb s vánoční atmosférou. Mňam.


ECHO
Chci být DJ - začít mixovat hudbu, je mi 12 let. Je lepší koupit si nějakou techniku, nebo to zatím zkoušet jen na PC programech? FRENKLIN

Ahoj! Koupě techniky (gramofonů nebo CD playerů, mixáku, reprobeden, sluchátek) je natolik drahá, že ve tvém věku bych upřednostnil software. Co když tě to třeba po pár měsících přestane bavit? Nejlepší je si to vyzkoušet "nanečisto" na počítači.

Scuotty




KRÁTCE
- Britská kytarovka Blur ožívá. I když se to dalo čekat a o jejich návratu přicházely pravidelné zprávy, kapela to oficiálně potvrdila až na začátku loňského prosince. Premiérové společné vystoupení proběhne 3. července v londýnském Hyde Parku.

- Jakmile svůj nápad prozradili Blur, začalo se o znovuspojení šuškat i u jejich vzorů The Smiths. Legendární kapela 80. let čeká na svou obnovu poté, kdy se znovu spřátelili frontman Morrissey a kytarista Johnny Marr.
- Švédští rockeři minulého století Europe vydali vinylovou reedici své Almost Unplugged. Vyšla na speciálních picture discích, jichž bylo vylisováno jen tisíc. A českým fanouškům vzkázali: vystoupíme na letošním festivalu Masters of Rock ve Vizovicích.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dnů: 6. února se v Praze po dlouhé době předvedou malíři poklidné, avšak k tanci pobízející elektroniky Swayzak. Tohle londýnské duo se pojmenovalo podle zkomoleniny jména herce Patricka Swayzeho, žádnou komerci však nečekejte. Písnička Speedboat pochází z jejich debutu Snowboarding in Argentina z roku 1998. K vidění na www.iabc.cz nebo na YouTube.cz (vyhledávací slova: Swayzak, Speedboat, Deep).