Vítejte na palubě!

Vítejte na palubě!
Sdílej
 

První podání!

VAŠE TIPY


Pixar je americké filmové studio, které založil George Lucas (Hvězdné války či Indiana Jones), proslavil Steve Jobs (Apple) a v roce 2006 koupila firma Disney. V Pixaru vznikly skvělé filmy jako Příběh hraček, Hledá se Nemo nebo Úžasňákovi. Ale taky spousty krátkých filmů a reklam. Tip na jednu z nich poslal Jaroslav Hojda z Brna.

"Když vypadáte jako tenisák, neměli byste se motat blízko kurtu. Dopadnete pak jako kuře v reklamě na jednoho mobilního operátora v Anglii. A nejen to, protože tenhle operátor umožňuje posílat e-maily z mobilu, budou se vám smát všechna kuřata široko daleko."




Co takhle bramboru?
KURIOZITA


Co nejužitečnějšího dala světu Amerika? Pokud tipujete džíny, Coca-Colu nebo latinskoamerickou sambu, pak se pletete. Správná odpověď je brambora. Tahle plodina původně rostla v jihoamerických Andách, od šestnáctého století se pěstuje také v Evropě. Takzvaný Starý svět zachránila od několika hladomorů. Průměrný obyvatel Země sní ročně 33 kilogramů brambor. Můžete tohle číslo zvýšit a pár si jich upéct. Tip na nejlepší pečené brambory najdete na webu. Stránka se jmenuje návodně - jak upéct bramboru.
http://howtobakeapotato.com/


Pédéefko z webu
UŽITEČNÝ WEB


Určitě znáte PDF neboli takzvané pédéefko. Je to zkratka z anglického portable document format neboli přenosný formát dokumentů. Slouží k ukládání dokumentů, které pak lze zobrazit a vytisknout nezávisle na tom, jak jste je vytvořili. Příklad: když třeba uděláte referát do školy v programu Word, můžete mít na různých počítačích problémy s jeho otevřením. Ale když ho uložíte ve formátu PDF, otevřete ho vždy a všude. Prohlížeče souborů PDF si lze stáhnout bezplatně (nejznámější je program Acrobat Reader), za programy určené k vytváření PDF se obvykle něco platí. Avšak zmíněný program Word už má zabudovanou funkci, kterou lze z libovolného textového souboru rovnou vytvořit PDF. A pédéefko můžete "udělat" i z libovolné webové stránky, a to na webu PDFonline.com. Stačí se zaregistrovat a naťukat adresu, z které pédéefko potřebujete.
http://web2.pdfonline.com


Vítejte na palubě!

Který kluk by se nechtěl podívat do pilotní kabiny? Možná jste už cestou na dovolenou v nějaké byli. Ale víte, jak to vypadá v kabině největšího a nejmodernějšího dopravního letadla světa? Na webu se můžete podívat, a to doslova na každý detail. Airbus A380 létá na komerčních linkách několika leteckých společností od října roku 2007.

Pojme přes 800 cestujících, doletí až 15 tisíc kilometrů a jeho cena se uvádí kolem osmi miliard korun. Existují i luxusní provedení, kam se vejde cestujících mnohem méně - ti nejbohatší mají k dispozici vlastní postel, bar a také malou tělocvičnu. Piloti třistaosmdesátek se v leteckých společnostech rekrutují z těch nejzkušenějších a služebně nejstarších.

Musí samozřejmě absolvovat speciální výcvik. Jak se takové stovky tun ve vzduchu řídí? Dívejte se a přemýšlejte o tom. Času je v téhle webové "prohlížecí místnosti" dost.
http://www.gillesvidal.com/blogpano/cockpit1.htm


Hotýlek
WWW GAMESA


Čím vším už jsme v on-line hrách mohli být? Třeba pumpaři v hodně frekventované čerpací stanici nebo servírkami v americkém motelu. To byla obzvlášť makačka: přijímat objednávky, předávat je kuchaři, kasírovat hosty a uklízet špinavé nádobí. V posledních měsících si uživatelé oblíbili podobnou hru Hotýlek. Jak název napovídá, "hlavní hrdinkou" je tentokrát recepční v malém hotelu.

Vydává hostům klíče, vaří kávu či objednává úklid pokojů. Z počátečního klídku se samozřejmě stane honička, kterou lze zvládnout jen s maximálním soustředěním a vypětím všech sil. Vydělané peníze můžete škudlit, ale také investovat do hotelu. Vylepšení přinesou spokojenější zákazníky a další výdělky. Tak proč si to nezkusit?
http://www.realore.com/onlinegames/janes-hotel-enad/index.php


Nepřekonatelná Picasa
PROGRÁMEK


Máte spousty nových fotek z Vánoc a silvestra, z lyžařského kurzu nebo z mejdanu po vysvědčení? Pak si v nich potřebujete udělat pořádek, mít je hezky roztříděné a případně i mírně upravené.
To všechno umí Picasa, která je dlouhodobě a bezkonkurenčně nejlepší program tohoto typu. Nic se tomuhle zázraku od Googlu nevyrovná. Umí fotky nejen třídit, ale také upravovat, vytvářet z nich plakáty či videosekvence nebo je třeba vypalovat na CD. Samozřejmostí je publikování na webu, a to nejen ve fotoalbu Picasa, ale také na blozích či dalších službách. Picasa je v češtině a zadarmo.
http://picasa.google.cz