Elektro žihadlo

Elektro žihadlo
Sdílej
 

Zátaras

USB VYCHYTÁVKA


Když nás cestou na výlet zdrží zátarasy, je to nepříjemné, ale i silnice občas potřebují opravit. Pokud vám nejdou na nervy, můžete si je pořídit i domů.
V Japonsku lze v přepočtu za asi 450 Kč sehnat sadu výstražných cedulí a světelných kuželů do USB, a dokonce i dělníka s výstražným světlem. Stačí jednotlivé díly rozestavit kolem stolu a připojit k USB portu. Cedule a kužely se rozsvítí a všichni ostatní pochopí, že je zakázáno se přibližovat. Určeno pro studenty a také přepracované úředníky. Snad se brzy dočkáme i české verze.

VRATISLAV HARABIŠ




Elektro žihadlo
EKO


Málokoho by napadlo hledat pod tímhle atraktivním opláštěním elektromotor. A přece tam je. Motorka ze sanfranciského vývojářského studia Mission Motors má místo benzinové nádrže lithiové akumulátory, které dokážou při nejvyšším výkonu vyvinout rychlost neuvěřitelných 240 km/hod. Tenhle prototyp konečně vyvrací poslední argument kritiků elektromotorů, kteří jim vyčítali neschopnost vyrovnat se v rychlosti tradičním zážehovým motorům. A navíc vypadá opravdu dobře!

OST




Ekologická "fleška"

Společnost Flashbay uvádí na trh přírodní flash disk. Jeho tělo je vyrobeno z javorového dřeva. Díky propracovaným technologiím je při výrobě vyprodukováno minimum škodlivin a výrobní proces odpovídá přísným předpisům EU, takže flash disk je maximálně šetrný k přírodě. Na výběr jsou flash disky s kapacitami od dnes již směšných 32 MB až po solidních 8 GB. Zákazník si rovněž může nechat do dřeva vypálit logo nebo věnování. Dřevo je sice příjemné, ale nemůžeme očekávat velkou odolnost a vodotěsnost. Nyní to chce ještě dřevěnou klávesnici (viz ABC č. 4/2009) nebo notebook.

VRATISLAV HARABIŠ




Albín z říše aligátorů

V aktuální nabídce světových fotoagentur jsme narazili na skutečnou raritu. Aligátor americký sice není sám o sobě nijak zvláštní, na světě jich žije zhruba pět milionů, ale jen dvanáct z nich se může "chlubit" bílou anomálií - příroda je obdařila albínismem. To znamená, že geny potlačily barevnou pigmentaci, a jejich kůže tak má světlou barvu. Na fotce je právě jeden z nich, Bouya Blan. V kreolštině jméno znamená bílá mlha. Dvaadvacetiletého aligátora takhle pojmenovali ošetřovatelé orlandské zoo na Floridě, kde je Bouya k vidění.

OST




Družice Kepler na startu
HVĚZDÁRNA


Na 6. března 2009 je naplánováno vypuštění americké astronomické družice Kepler, pojmenované po slavném astronomovi. Z oběžné dráhy kolem Země bude pečlivě sledovat a měřit jasnost více než 100 tisíc hvězd v souhvězdí Labutě. Pokud přístroje družice zaregistrují u některé hvězdy byť nepatrné, ale pravidelné poklesy jasnosti, bude to známka přítomnosti obíhající planety, která hvězdu opakovaně zčásti zakrývá. Předpokládá se, že Kepler objeví nejen velké planety, ale i ty, které jsou velikostí srovnatelné se Zemí. Astronomové doufají: objevíme minimálně padesát planet velkých jako ta naše.

FRANTIŠEK MARTINEK




Dikobraz obecný

Dikobraz obecný (Hystrix cristata) je jediný druh dikobraza, který žije i v Evropě: v Itálii a na některých ostrovech ve Středozemním moři. Hlavní oblastí jeho výskytu je však severní Afrika, a vědci proto dnes vedou spory o to, jak se dostal do Evropy. Někteří zoologové jsou přesvědčeni, že je v jižní Evropě původní, ale mnozí zastávají teorii, že ho na Apeninský poloostrov vysadili staří Římané.

ZDE




Teréňák ze starých losů
ART


Použité herní tikety, na které jste nic nevyhráli, jsou snad ta nejzbytečnější věc na světě. A tak se není čemu divit, že čím častěji lidi sází, tím víc se tohoto odpadu zbavují. Plnících se popelnic si všimli umělci Lauren Wasová a Adam Eckstrom a ze starých tiketů sestavili model terénního vozu Hummer v měřítku 1:1. Výrobek teď chtějí prodat za 39 tisíc dolarů, tedy za hodnotu všech použitých losů.

OST




VŠEHOCHUŤ
Bílá trojčata

Po třech měsících od narození představila letos v únoru zoo ze západofrancouzského Jurques své trio malých bílých lvíčat. Podle odborníků jde o raritu, podle svědků zase o obrovské lákadlo pro návštěvníky.

Rekord v tunelu

Italský rychlovlak Frecciarossa (Červený šíp) překonal letos 5. února na trati mezi Boloňou a Florencií světový železniční rychlostní rekord při jízdě v tunelu. Jedním úsekem pod pohořím Bibele se řítil rychlostí 362 km/hod.

Victory nalezena

Americkému průzkumnému týmu se podařilo na dně kanálu La Manche objevit vrak válečné lodě HMS Victory, která ztroskotala v roce 1744. Ve své době byla nejmodernějším plavidlem světa a při potopení údajně převážela zlaté pruty v hodnotě jedné miliardy dolarů. Cenný náklad se však ve vraku nenašel.

OST




Globální oteplování v Antarktidě
SVĚT


Už se zdálo, že Antarktida je vůči globálnímu oteplování imunní. Ledový kontinent, kde teploty mohou klesat až na -80 °C, byl pokládán za poslední stabilní ostrůvek chladu na oteplující se planetě. Avšak nové informace z družic na oběžné dráze naznačují, že i tato oblast se ohřívá, a to tempem 0,12 °C za deset let. Jak vyplývá z této mapy, nejvíce se zahřívá západní část Antarktidy (červená barva). Oranžová barva vyznačuje oblast s malými změnami, bílá je znakem teplotní stálosti. Jde o průměrné hodnoty za posledních 50 let, kdy se do sledování zemského povrchu zapojily meteorologické družice.

FRANTIŠEK MARTINEK