'Revoluce' po wohnoutovsku

'Revoluce' po wohnoutovsku
Sdílej
 

"Revoluce" po wohnoutovsku

Česká rocková kapela Wohnout a jeden mobilní operátor na začátku února oznámili, že vymysleli, jak vydat novou desku Karton veverek: bude ke stažení na internetu a každý posluchač si určí, kolik za ni chce zaplatit.


Samozřejmě že existuje i možnost stáhnout si desku úplně zdarma, maximální výše ceny je 297 korun. Tu ale zřejmě zaplatí jen rodinní příslušníci a kamarádi kapely. Protože, jak už si vyzkoušeli třeba Radiohead a jiní (viz ABC č. 4/2008), tedy skuteční průkopníci a tvůrci myšlenky "posluchač--ví-nejlíp-jakou-cenu-má-pronějdeska", klasický hudební průmysl je sice v krizi, ale tahle myšlenka život skupině nezaručí. Ostatně, jak přiznalo mnoho hudebníků, prodej alb už je dávno neživí. Peníze získávají především koncertováním.
Není vydání desky na webu mobilního operátora jen velký reklamní tah? "Není to kalkul, v internetu vidíme budoucnost," odpovídá na otázku ABC Honza Homola, zpěvák a kytarista kapely Wohnout. Po několika minutách však svou "revoluční" myšlenku kapela podkopává přiznáním, že Karton veverek se dostane i ve speciální podobě (zřejmě s bonusy či jinými hudebními překvapeními) do kamenných obchodů. "Doufáme, že lidi chtějí mít doma v poličce pořád klasické CD," vysvětluje manažerka kapely. Tedy vlastně nic novátorského, úplně stejný postup jako v zahraničí.
A jak Karton veverek zní? V době vzniku tohoto článku ještě nebylo album k dispozici, ale kapela se podle svých slov vrátila ke kořenům - k příjemné laškovnosti textů i hudebních podkladů, jak dokazuje první singl Kapela na šňůře. "Deska je syrovější než předchozí," dodává producent Boris Carloff, který svého času sbíral vavříny a uznání s vlastním breakbeatovým projektem kNot Photogenic.


KRÁTCE
- Britská kytarovka Placebo prozradila, že letos vydá nové album. Dodržela by tak tradici, protože od roku 2000 vydává skupina kolem Briana Molka desku každé tři roky.

- Rocková babička, jak posluchači familiárně označují zpěvačku a osminásobnou držitelku ceny Grammy Tinu Turner, vyráží na turné a ukáže se i českému publiku. V pražské O2 Areně zazpívá 27. dubna.
- A zpátky k české hudbě. Autopohádky, projekt kapely Chinaski pro rodiče a děti, se od 2. března dočká i koncertní podoby. Komponované hudební večery budou složeny ze dvou částí. V první polovině kapela v převlecích odříká několik pohádek, po přestávce pak odehraje všechny své hity. Skupinu se sluší pochválit za to, že při turné zavítá i do menších měst.
Jestli přijedou i k vám, zjistíte na webových stránkách Chinaski.
- Hudební tip na těchto čtrnáct dní: britští elektro-brejk bijci The Prodigy znovu ožívají. Před pár dny vydali novou desku Invaders Must Die. Na hodnocení je ještě brzy, ale podle singlu Omen, který se v obchodech objevil před několika týdny, by nemuselo jít o propadák, jak hlásil "vždy chytrý" český internet. K vidění na www.iabc.cz nebo na YouTube.cz (vyhledávací slova: the prodigy, omen, official).


CO POSLOUCHÁ ABC
Mourrison, maskot

Často poslouchám jazzového varhaníka haníka Jimmyho Smithe, kytaristu Kenny Kennyho Burrella a trumpetistu Che Cheta Bakera. Nepohrdnu ani Bo Bobem Dylanem nebo Beatles. Velmi nerad poslouchám country, dechovku a kázání vlastní matky, když náhodou přijdu pozdě domů z koncertu.


ECHO
Zdar, Scuotty! Napadlo mě, že by bylo dobré se zkusit vtělit do DJe. Neznáš nějakou stránku na webu, kde bych si to mohl zkusit? VOJTA NÁJEMNÍK

Ahoj Vojto, do DJe se stoprocentně nejlépe vtělíš až za gramofony, ten pocit nenahradí žádný program. Zkus proto oslovit některou z českých DJských škol, hledej na internetu, určitě ti vše ukážou zdarma.
Hodně štěstí! Scuotty