Útoční brouci

Útoční brouci
Sdílej
 

USB kost

USB VYCHYTÁVKA


USB portů není nikdy dost. Populární jsou různé huby, díky kterým můžeme mít dostatek přípojek stále po ruce. Tento vypadá, jako kdyby si na něm pochutnal mlsný kocour. Rybí kostra nabízí čtveřici portů, každá kůstka je jedna přípojka. Po zapojení se rybí kostře rozsvítí LED diody v očích. Originální a stylový USB hub stojí zhruba 11 dolarů a brzy snad bude k dostání také v našich končinách.

VRATISLAV HARABIŠ




VŠEHOCHUŤ
Pošťáci na vodě

Německá pošta zahájila s příchodem jara svou každoroční atrakci. V oblasti Lehde, proslavené vodními kanály, rozváží zásilky na člunech.

Plynojem s vyhlídkou

Berlínský plynojem byl postaven před sto lety, a tak už svým původním účelům nevyhovuje. Osmasedmdesát metrů vysokou stavbu by Češi asi zbourali, Němci si z ní udělali vyhlídkovou věž.

Slon mezi auty

Na začátku dubna utekl z indického chrámového komplexu Koliam slon. Podařilo se jej odchytit až na hlavní cestě, zvíře si však poranilo záda a nohy.

OST




Vychytaná svítilna

Pryč jsou doby, kdy čelovka měla dosah maximálně dva metry. Svítilna Tikkina Petzl má speciální diody, které dosvítí na vzdálenost až 23 metrů! Nabízí blikající mod pro lepší viditelnost cyklistů a větší ztřeštěnost break dancerů. Můžete strašit mladší sourozence nebo jen vyjet za soumraku do přírody. Jsou situace, v nichž je dobré mít obě ruce po tmě volné...

TOMÁŠ TVRDÝ




Útoční brouci
UMĚNÍ

Nejrůznější hmyz a brouci působí strašidelně už v okamžiku, kdy se na ně podíváte přes zvětšovací sklo. Australský umělec Dean Christ se však jejich tvarů nezalekl a dovyzdobil je moderní technikou - pásy, křídly či kulomety.

Vytvořil tak sci-fi armádu, která má navíc výborné předpoklady pro boj v nehostinných podmínkách. Těžko říct, jestli se někdy v budoucnu váleční stratégové a konstruktéři vydají stejnou cestou. Zatím jde spíše jen o hračky jednoho umělce.

OST





Zásoby čistého ledu na Marsu

Přítomnost vodního ledu v polárních oblastech Marsu (polární čepičky) je známa z pozemních pozorování. Americká sonda MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) zmapovala pomocí palubního radaru nejen zásoby ledu v oblasti severního pólu, ale určila také množství prachových příměsí. Ukázalo se, že čistota ledu je poměrně vysoká - nečistoty dosahují maximálně pěti procent objemu polární čepičky. Radar sondy je schopen zaregistrovat přítomnost kapalné vody nebo jednotlivých vrstev ledu do hloubky jednoho kilometru pod povrchem planety. Podle dosavadních výzkumů ukrývají polární oblasti Marsu pravděpodobně dva až tři miliony km3 vodního ledu.

FRANTIŠEK MARTINEK