Natoč to! 3

Sdílej
 
Kamera PODRUHÉ Již podruhé se vracíme k nejdůležitější věci pro každé filmování - kameře.

Všechna technická zařízení jsou přeborníky v dělání naschválů. My se v tomto čísle podíváme na to, jak nejlépe vyzrát na videokameru, a kromě toho ještě omrkneme některé její speciality.

Digitální efekty

Moderní videokamery jsou vybaveny řadou efektů, jako je např. roztmívačka/zatmívačka (FADE IN/OUT). Při použití roztmívačky se obraz plynule rozjasní z černé a stejně s ním najede i zvuk. U zatmívačky je to obráceně. Používají se k oddělení větších celků v pořadu. K dalším efektům patří stroboskop, stírání obrazu obrazem, prolínačka se statickým obrazem uloženým v paměti atd. Každé použití těchto efektů by však mělo mít svůj důvod. A tím by neměla být snaha ukázat, co kamera umí. I zde méně někdy znamená více.

Mikrofon

Kamera snímá nejen obraz, ale i zvuk. Mikrofon bývá umístěn pod objektivem. Mikrofony jsou poměrně kvalitní, dobře zachycují různé, i vzdálené ruchy. Častým nedostatkem je, že kamera nahrává sama sebe, tj. zvuky, které vydává - posun pásku, motorky transfokátoru a podobně. Problémem bývá i zachy-cení mluveného slova, obzvláště je-li mluvčí otočen ke kameře zády nebo je daleko. Pomoci si můžeme externím mikrofonem. Vstup pro něj má většina kamer. Pokud připojíte externí mikrofon, kamera svůj interní automaticky odpojí. Velmi užitečný je při snímání zvuku výstup pro sluchátka, kterými můžete kontrolovat, v jaké kvalitě kamera zvuk zachycuje (mají jej však jen některé videokamery).

Natáčení dlouhých scén

Při natáčení dlouhých scén je nejlepší připojit kameru do videorekordéru a do zásuvkyPokud snímáte nějakou událost, kterou potřebujete natočit v jednom dlouhém záznamu - např. divadelní představení, koncert nebo sportovní utkání, může se vám stát, že předpokládané trvání snímané události bude delší než kazeta do kamery, která vám pak určitě dojde v nejnapínavějším momentu. Tuto situaci můžete vyřešit tím, že kameru připojíte k videorekordéru a záznam nebudete provádět na kazetu v kameře, ale na kazetu ve videu, která je mnohem delší (nejdelší kazeta do kamery má 100 minut, na velkou VHS kazetu do videa nahrajete bez problémů i 4 hodiny). Tlačítko REC pak ovšem musíte zmáčknou na videu, a ne na kameře. Pozor si musíte dát ještě na jednu věc. Všechny kamery se samy vypínají, pokud po určitou dobu (většinou asi 5 min.) nenahráváte, ale pouze se díváte hledáčkem. Důvodem je šetření baterie, a především pásku kazety. Tomuto vypínání kamery zabráníte tak, že vyndáte kazetu a pro jistotu (aby vám nedošla baterie) kameru připojíte k síti (toto vše lze samozřejmě podnikat jen když je k dispozici dost místa pro video a zásuvka s elektřinou, v opačném případě je nutné vyměnit krátkou kazetu v kameře o přestávce).

Aby to fungovalo i hlavou dolů

Další podobnou automatickou funkcí, která může kameramana potrápit, je ochrana před zapomenutím kameru vypnout (Anti Ground Shooting). Funguje tak, že kontroluje polohu kamery, a pokud je objektiv skloněn k zemi, kamera se vypne. Pokud tuto funkci nevypnete, bude vás zlobit při záběrech z nadhledu a detailech mozaikové podlahy. A ještě jednu poznámku k červenému tlačítku REC. Tlačítko nemusíte držet po celou dobu natáčení zmáčknuté - po prvním zmáčknutí kamera natáčí a po druhém zmáčknutí se natáčení vypne. Pokud natáčíte, svítí na kameře červená kontrolka a v hledáčku máte napsáno REC.

MALÁ RADA

Na závěr ještě několik praktických doporučení. Kamery jsou vybaveny popruhem na krk. Používejte ho! Vyhnete se nebezpečí, že budete muset majiteli (nebo rodičům) přiznat, co se s jeho kamerou stalo. Kamera je zařízení citlivé na vlhkost, proto pozor na déšť. Dobře jí nedělají ani rychlé přechody z tepla do zimy a naopak, v kameře se tím kondenzují páry a čidlo vlhkosti kameru zablokuje. Vy pak musíte počkat, až vyschne. Nakonec poslední rada. Přečtěte si podrobně návod k obsluze. Dozvíte se tak vše, co potřebujete, a navíc právě o té kameře, kterou máte v ruce.

Autor

Vladimír Kváča a Dana Zlatohlávková Kresby Lukáš Fibrich