Kyslík z Marsu

Sdílej
 
Mars je po Měsíci dalším kosmickým tělesem, na které si lidstvo brousí zuby, na jeho povrch už dosedlo několik sond a další jej zkoumaly z vesmíru. Nyní je třeba vyřešit problémy s přistáním člověka.

Při výpravách do vesmíru je jednou z nejdůležitějších věcí zajištění dýchatelného prostředí v kosmických lodích i základnách na jiných planetách. V současné době si posádky vesmírných plavidel vozí všechny suroviny k výrobě vzduchu s sebou, ale pro dlouhodobé mise na cizí planety je nutné zajistit výrobu vzduchu přímo na místě. Kyslík je však velice důležitý i pro pohonné jednotky raket a strojů pohybujících se po povrchu planet. Zařízení schopné vyrábět i jiné chemické látky použitelné jako palivo by také výrazně snížilo náklady na meziplanetární lety.

OGS vyrábí kyslík

OGS - zařízení na výrobu kyslíku - stroj, který by měl v budoucnu zajišťovat dýchatelnou atmosféru v základně na MarsuNASA v současné době pracuje na projektu, při němž by měla být vyzkoušena výroba kyslíku z atmosféry planety, která je v pořadí připravovaných misí na prvním místě - Marsu. Prototyp zařízení schopného vyrábět kyslík (označováno je jako OGS - Oxygen Generating Subsystem - podsystém na výrobu kyslíku) přistane na palubě modulu Mars Surveyor na Marsu v roce 2002. OGS by mělo nasávat atmosféru Marsu (ta se skládá především z oxidu uhličitého) a přes speciální krystalické filtry, které propouštějí jen ionty kyslíku, z ní doslova dolovat čistý kyslík.

Palivo z Marsu

V roce 2003 by v rámci dalších experimentů mělo dojít k prvním pokusům s přímou výrobou paliva. Další verze OGS (kterou na povrch planety opět dopraví Mars Surveyor) by měla vyrábět palivo (nejspíše metan) stejně dobře jako kyslík. Metan bude vznikat reakcí vodíku (dovezeného ze Země) a oxidu uhličitého vycucnutého z atmosféry rudé planety. Kyslík a metan by pak měly společně sloužit k pohonu malých raket a vozítek provádějících průzkum planety. Vrcholem celého experimentu se stane mise plánovaná na rok 2007, která by měla přivézt zpět vzorky nasbírané při předchozích letech a současně zjistit, zda bylo OGS schopné za dobu svého působení vyrobit dostatek paliva pro návrat na Zemi.

PŘISTÁNÍ NA RUDÉ PLANETĚ

Program Mars provozovaný americkou NASA zahrnuje nejnovější generaci sond vysílaných k rudé planetě. První sonda tohoto programu vystartovala 25. září 1992 a za ní následovaly čtyři další lety, přičemž ten (zatím) poslední se uskutečnil 3. ledna 1999. Systém na výrobu kyslíku by měl být na rudou planetu dopraven také v rámci tohoto programu.