Tajemné poklady (10)

Sdílej
 
PO STOPÁCH OPATOVICKÉHO POKLADU Vypráví se, že za pošmourného deštivého večera kdosi nedočkavě zabušil na bránu hradu Kunětická hora. Strážní užasle zírali na zvláštní průvod; několik mnichů zahalených v kápích doprovázelo selský povoz s velkými sudy. Vysvětlovali, že jejich klášter je v ohrožení, a tak by si rádi v hradních sklepeních uložili své staré víno.

Hradní pán jim ochotně vyhověl. Jenže to byl vychytralý lišák, a když nenadálí hosté odjeli, vydal se do sklepa okoštovat klášterního. Jaké bylo jeho překvapení, když v sudech nalezl zlaté bohoslužebné náčiní, relikviáře, prsteny a kříže posázené drahokamy a spousty dalších cenností. Nemeškal, nechal všechno vysypat do svých truhlic a sudy dal naplnit skutečným vínem. Mniši si po nějakém čase pro ně přijeli - a nemohli nic namítat. Podle vlastních slov si přece na Kunětické hoře uložili víno, a tak ho dostali zpátky. Jádrem pověsti je zřejmě zkreslená vzpomínka na skutečnou událost. Hrad nechal totiž zbudovat chudý zeman Diviš Bořek z Miletínka poté, co se v čele orebitského husitského bratrstva vrhl na klášter v Opatovicích a důkladně ho vyplenil. Najednou měl neomezené možnosti a začal stavět hrad podle svých představ. Mohutná pevnost na čedičové Kunětické hoře byla hotova za pouhé dva roky! A pan Diviš se stal svrchovaným vládcem kraje. Později se podílel na likvidaci příliš radikálních husitů (to on zvítězil v bitvě u Lipan) a získal pověst jednoho z nejbohatších mužů v zemi. Copak asi bylo základem jeho závratné kariéry? Na přepadu opatovického kláštera se podílel i další významný šlechtic a pověsti hovoří o tom, že i on se zmocnil části opatovického pokladu a ukryl ho na jednom z nejbizarnějších českých hradů - Troskách. V jedné z jejich dvou věží - Panně - je do podlahy zapuštěn mohutný kámen, kryjící vchod do dutin v nitru čedičového sloupu, na kterém tato stavba stojí. Vypráví se, že mnoho hledačů pokladu se už pokoušelo kamenem pohnout, ale nepodařilo se jim to. Buď ho v otvoru drží magická kletba, nebo nějaký skrytý mechanismus. Nyní už bohužel kámen vidět nemůžete, protože podlaha místnosti je vysoko pokryta sutí ze zříceného zdiva. Přesto nebudou podzemní labyrinty pod Troskami pouhým výmyslem. Asi pět set metrů východně od věže Panny, na východním svahu směrem k osadě Újezdu, je vchod do jeskyně nazývané Sklepy. Ta by měla být podle pověstí vyústěním tajné chodby z hradu. Jeskyni se však dosud nepodařilo celou prozkoumat, její hlubší prostory jsou odděleny závalem - možná záměrným. A tak Kunětická hora i Trosky, postavené na místě dávných sopek, dobře střeží tajemství husitské loupeže.

Rady zlatokopům

Vyluštili jste další tajenku do desátého úseku mapy Cesta za pokladem (z ABC č. 4)? Na herním plánu už zbývají poslední dvě nevyplněná pole a finále se tak kvapem blíží! Všichni, kdo vyluští úkoly i s tím závěrečným, dostanou část pokladu, tajemnou neznámou minci. V ABC č. 16 vyhlásíme finále celé soutěže. Už teď vám můžeme prozradit, že finálovým úkolem bude namalovat obrázek. Jaký, to se dozvíte právě v č. 16. Na autory deseti nejkrásnějších obrázků navíc čeká deset her SCRABBLE!

JAK ZÍSKAT HERNÍ PLÁN A PŘEDCHOZÍ ÚKOLY

Pokud vám chybí herní plán s pravidly nebo některý z předchozích úkolů, zašleme vám jejich černobílé kopie za poštovní známky v hodnotě 20 Kč. Známky posílejte na adresu redakce.

CESTA ZA POKLADEM - 10. ÚKOL

ZÁHADNÉ TROSKY

ZÁHADNÉ TROSKYNa siluetě hradu najdete mezi ostatními znaky při troše pozornosti i písmena s čísly. Pokud písmena seřadíte podle čísel, získáte jméno onoho šlechtice, který podle legendy na Troskách ukryl část opatovického pokladu. Jeho jméno zapište do dalšího úseku cesty na herním plánu.

Jan Smolík