Smrt železné opony

Smrt železné opony
Sdílej
 
V kraji, který ovlivnily dějiny 20. století jako málokterý jiný, můžete dodnes vidět pozůstatky někdejšího "zakázaného území", včetně občas zapomenutých ostnatých drátů. Zaniklé obce blízko německých hranic a nádherná příroda: To vše je Český les.

Co je pokladem: Pokladem je zkratka na německy psané části památníku zcela nahoře.

Jak se tam dostat: Z Rozvadova jděte nebo jeďte k osadě Nové Domky. Nedaleko za jejími posledními domy vede západním směrem úzká lesní silnice k zaniklé vesnici Hraničky a červené turistické trase. Poblíž cesty stojí kamenný památník zrušení železné opony.

Zajímavosti v okolí: Co byla ona železná opona? Jednalo se o symbolický název pro téměř neprostupnou a vojáky ostře hlídanou hranici mezi komunistickými státy pod vlivem Sovětského svazu (mezi ně patřilo i Československo) a jejich politickými protivníky - například SRN (tehdejší západní Německo). Ploty s ostnatými dráty, někde i s hlídacími věžemi a dalšími zábranami, byly v 50. letech dvacátého století vybudovány podél celých českých západních a jižních hranic, a kolem nich chodily ozbrojení vojáci se psy. Ti měli jakýmkoliv způsobem zadržet osoby, přecházející tyto hranice. Podivnou dobu bezdůvodných výslechů a střílení na civilisty ukončila až změna režimu na konci roku 1989 a zrušení této bariéry mezi státy.

Ale vraťme se do dnešní doby. Okolní nádherný Český les nabízí nepřebernou možnost procházek zajímavými turistickými stezkami, vedoucími vedle tajemných hradních zřícenin, zchátralých kostelů a zaniklých obcí. I osada Nové Domky je pouze malým zbytkem někdejší převážně německé vesnice z doby před druhou světovou válkou. Můžete se také projít po zdejší naučné stezce, vedoucí až do pohraničního Rozvadova. Anebo navštivte rozhledny v Milířích a na vrchu Havran. Nabízí se i možnost výletu do blízkého Německa.

Klíčová slova:
železná, opona