Továrna v podzemí

Továrna v podzemí
Sdílej
 
Ostnaté dráty a němečtí vojáci se samopaly měly kdysi zaručit, že budování jedné z mnoha dalších továren nacistické Třetí říše proběhne bez problémů. Dnes tu naštěstí najdete jen nadšence ze zdejšího sdružení a občasné hráče airsoftu.

Co je pokladem: Napište druhé slovo napsané na bílé ceduli nade dveřmi do skály.

Jak se tam dostat: Dojděte či dojeďte do obce Jánská, která se nachází poblíž České Kamenice. Nedaleko obce najděte opuštěnou podzemní továrnu, u níž je zmíněná cedule.

Zajímavosti v okolí: Ke konci Druhé světové války ztratilo německé nacistické armádní letectvo kontrolu nad vzdušným prostorem, do něhož stále častěji pronikaly spojenecké bombardovací letouny. Proto se německé nacistické špičky rozhodli ukrýt klíčovou část své průmyslové výroby do podzemních továren. Tak tomu bylo i na území nacisty okupovaných Čech, kde jednou z podzemních továren byl právě komplex Rabštejn - Janská. Zdejší chodby, dlouhé asi 4,5 kilometru, budovali v roce 1944 a počátkem roku 1945 nedobrovolní zajatci - vězni z  koncentračního tábora Rabštejn. Mnozí ze zajatců zde bohužel při výstavbě zahynulo.

Později v této podzemní továrně dělníci mnoha národností nedobrovolně vyráběli součástky pro vojenská letadla, děla, automatické pušky a vrtulníky FA 223. Možná i jiné stroje? Po osvobození Československa v květnu 1945 využívala továrnu Československá a Sovětská armáda. Dnes tento objekt spravuje sdružení Rabštejn, u jehož členů si můžete prohlídku tohoto objektu celoročně domluvit (je to nutné předem). Při návštěvě se doporučuje teplejší oblečení a kapesní svítilna. S Druhou světovou válkou souvisí i nedaleké muzeum opevnění u Srbské Kamenice. Za prohlídku stojí také strmé údolí říčky Kamenice, chov koní v Janské a nedaleký Olešský rybník, nebo vzdálenější nádherné Českosaské Švýcarsko.

Klíčová slova:
rybnik, kamenice, olešský, rabštejn