Na zámku

Na zámku
Sdílej
 
Někdejší sláva zámku v Loučné nad Desnou je již nenávratně pryč. My se však můžeme podívat do Jeseníků, jimž čas nic na jejich atraktivitě nic neubral. Možná právě naopak.

Co je pokladem: Pokladem je slovo, které na orientační mapě umístěné za branou zobrazuje černý čtvereček.

Jak se tam dostat: V Loučné nad Desnou najděte penzion Na Staré poště, přejděte ulici a projděte branou zámku. Zde se nachází orientační mapa.

Zajímavosti v okolí: V rozlehlém anglickém parku stojí zajímavý renesančně-barokní zámek, založený na počátku 17. století českým šlechticem Přemkem ze Žerotína. Tento šlechtic patřil jako mnoho jiných k odbojným českým pánům, kteří byli v opozici proti rakouskému císaři Ferdinandu II. Dokonce se v roce 1671 oženil s dcerou jednoho z vůdců povstání Jáchyma Ondřeje Šlika. Kupodivu však po prohrané bitvě na Bílé hoře nebyl zabit a svůj majetek včetně zámku dokázal vykoupit. K původnímu renesančnímu zámku byla později přistavěna barokní část. Sídlo v průběhu staletí měnilo své majitele, až ho v polovině 19. století koupili podnikaví stavitelé železnic bratři Kleinové, kteří nechali zvelebit zámek i jeho park. Dnes je bohužel zámek v poměrně zchátralém stavu.

Loučná je ideálním místem, odkud můžete po značených turistických stezkách začít výlety do Jeseníků s jejich divokými říčkami Desnou a Divokou Desnou. Je zde mnoho rozhleden a dalších zajímavostí: Třeba skála Ztracené kameny v jihozápadním úbočí hory Pec. Tento útvar je tvořen devonským kvarcitem. Když už zde budete, podívejte se k Národní přírodní rezervaci Rašeliniště Skřítek. Když budete ticho, sice neuvidíte skřítky, ale možná jiné zdejší chráněné obyvatele - vzácné čápy černého nebo jeřábky lesní. Nescházejte zde však ze značené cesty.

Klíčová slova:
zamek, park, loučná