Čertovo místo

Čertovo místo
Sdílej
 
Na divokou přírodu uprostřed skal, jenž připomínají malebnou pohádku, unikátní rostliny nebo rázovité obce Valašska. Na to vše se můžete těšit v oblasti okolo Valašských Klobouk a Vsetína.

Co je pokladem: Pokladem je název zvířete, které najdete na tabuli v bodu souřadnic. Dáme vám na výběr: MEDVĚD, SYSEL, SOKOL, LEV

Jak se tam dostat: Jděte z Vizovic po žluté značce přes Pozděchov až k rozcestníku Pod Svéradovem. Odtud po modré značce k Lidečku. Můžete jít i po modré ze Zděchova, nebo jet po silnici z Valašských Klobouk směrem na Vsetín. V cílovém místě - Lidečku, jděte z velkého parkoviště vedle pole po modré za vrcholek skal. Poklad naleznete na rozhraní skal a lesa, 20 metrů od dřevěného posezení.

Zajímavosti v okolí: Můžete si zde prohlédnout nádhernou scenérii skal, nazvaných podle pekelných sil: Čertovy skály. Tvoří je výrazný pískovcový skalní masív, nacházející se v nadmořské výšce 450 až 490 metrů na severním okraji obce Lidečko. Zmíněné skály jsou velmi pestré. Nalezneme v nich jak množství skalních výklenků, tak také drobné rozsedlinové jeskyně. Nad celý hřeben Čertových skal výrazně vystupují čtyři vrcholky: Hladká, Čertova stěna, Plochá a zcela na okraji položená Kolébka. Tato nádherná přírodní oblast je od roku 1966 oficiálně chráněna. A existují k tomu pádné důvody - z geologického hlediska se jedná o jednu z unikátních moravských lokalit.

Koho nezajímají skály ani jeskyně, může se projít okolní nádhernou horskou krajinou Vizovické Vrchoviny nebo jižněji položených Bílých Karpat. Zalesněné kopce, protkané mnoha potoky, jsou plné unikátní vegetace. Věděli jste například, že v Bílých Karpatech divoce rostou orchideje? Pokud vás zajímá historie, podívejte se do nedalekého městečka Valašské Klobouky. Ve zdejším Městském muzeu se dozvíte mnohé o zvycích a řemeslech z tohoto kraje – Valašska. Například o soukenictví, plátenictví a barvířství. Celá tato oblast je také proslavena jako středisko zimních sportů.