Bumbálka

Bumbálka
Sdílej
 
V zalesněném území pohraničních hor se nad celé okolí zvedá rozhledna Čarták. Kromě nádherného výhledu do okolí je toto místo spojeno i s někdejším působením českých a slovenských partyzánů.

Co je pokladem: Na souřadnicích najdete pamětní desku. V dolní řádce je pět slov. Pokladem je prostřední slovo.

Jak se tam dostat: Nedaleko silnice, vedoucí z Rožnova pod Radhoštěm do slovenského Makova se na vrchu Čarták nachází chata Bumbálka. Od parkoviště, které je blízko chaty, jděte po červené turistické trase a pak se napojte na žlutou trasu. Poblíž ní a rozhledny stojí pamětní deska.

Zajímavosti v okolí: Vrch Čarták, stojící poblíž blízko česko-slovenských hranic, je jedním z kopců Vsackých Beskyd. Stojí na něm 30 metrů vysoká telekomunikační věž s vyhlídkovou plošinou ve výšce 26 metrů. Určitě se na ní podívejte. Z její vyhlídky je za hezkého počasí nádherný rozhled na Beskydy, Javorníky, Malou a Velkou Fatru. Za velmi dobrého počasí jsou odsud vidět i slovenské Tatry. Co zajímavého je s tímto krajem spojeno?

Najdete tady žlutou turistickou trasu, pojmenovanou podle slovenského poručíka Jána Ušiaka, který byl velitelem 1. československé partyzánské brigády Jana Žižky z Trocnova. Tento oddíl za 2. světové války urputně bojoval proti nacistickým vojenským jednotkám. Čeští a slovenští partyzáni, využívající pro svůj úkryt zdejšího divokého terénu zalesněných pohraničních hor, byly součástí nejsilnější jednotky domácího odboje na území bývalého Československa. Ušiak byl však společně s dalšími spolubojovníky na konci roku 1944 obklíčen německými vojáky, proto raději ukončil svůj život výstřelem z pistole. Až budete po žluté procházet, můžete si vzpomenout, že i díky lidem, jako je Ušiak, můžeme dnes žít svobodně.

Klíčová slova:
poklad, honba, odboj, partyzán