Na vyhlídce "mrakodrapu"

Na vyhlídce "mrakodrapu"
Sdílej
 
Moravské město s obuvnickou a filmovou tradicí vás uvítá mrakodrapem Jedenadvacítka, který byl svého času téměř nejvyšším v Evropě. Zlín je však také známý svými botami a filmem.

Co je pokladem: Na vrcholu "Zlínského mrakodrapu" je v místě, kde jsme zaměřili zeměpisnou polohu, terasa označená čtyřmístným číslem. Napište toto číslo.

Jak se tam dostat: Ve Zlíně najděte u třídy Tomáše Bati "mrakodrap" přezdívaný Jedenadvacítka. Vystupte na jeho terasu v horním patře, kde je výhled do okolí.

Zajímavosti v okolí: Ve městě proslaveném výrobou bot začneme cestu u českého obuvnického "magnáta" Tomáše Bati. Tento významný zlínský podnikatel, pozvedl slávu svého kdysi nepříliš významného rodiště na světovou úroveň. Zatímco na konci 19. století vlastnila jeho ševcovská rodina jen malou dílnu s několika dělníky a topila se v dluzích, o třicet let později řídil Tomáš Baťa se sestrou Annou jeden z největších průmyslových koncernů v celém Evropě. Talentovaný obchodník a tvrdý dříč dosáhl úspěchu pomocí promyšleného systému úspor a zavedení pokrokových výrobních i obchodních metod. Přestože 12. července 1932 tragicky zahynul a české továrny Baťova koncernu byly po druhé světové válce znárodněny, jeho jméno žije dál v jedné z nejslavnějších českých značek vyráběných dnes však v zahraničí.

Ve městě ze 12. století najdete vliv Baťovy rodiny na každém kroku. V typicky malých cihlových domcích vystavěných kdysi pro jeho dělníky, ale také ve výškových budovách, mezi něž patří i 77 metrů vysoká funkcionalistická Jedenadvacítka. V tomto kdysi druhém nejvyšším domě Evropy, postaveném v letech 1936 až 1938, sídlilo ředitelství Baťových závodů. A co dnešní Zlín? Na zámku je Muzeum jihovýchodní Moravy se zajímavou expozicí o cestách dobrodruhů Zikmunda a Hanzelky. Zlín je též znám jako moravské centrum umění. Kromě zdejších filmových ateliérů se ve městě pořádá Film festival Zlín, kde jsou promítány nové filmy pro děti a mládež. Hezká je také zlínská ZOO. Chovají tu slony, nosorožce, lamy, žirafy, lachtany, krokodýli a další zvířata.

Klíčová slova:
zlín, baťa, jedenadvacítka