Důlní stroje

Důlní stroje
Sdílej
 
Jako horníci si možná budete připadat ve městě s mnoha zaniklými šachtami a současným ocelářským průmyslem. Avšak dnešní Ostrava se může pochlubit také kulturou, jako neustále "pulzující město".

Co je pokladem: Na informační tabuli proti šatnám je popsán typ lokomotivy BVD-40. Napište číslovkou, kolik km/h tato lokomotiva jezdila.

Jak se tam dostat: Poklad se nalézá v areálu hornického muzea OKD Landek, které leží na severním okraji Ostravy. Z jižní části Ostravy se sem dostanete pěšky po červené turistické značce nebo linkovým autobusem, když vystoupíte na zastávce Hornické muzeum. Areál muzea se nachází poblíž Hlavního vlakového nádraží Ostrava.

Zajímavosti v okolí: Pokud už přijedete do Ostravy, byla by škoda neprohlédnout si expozici týkající se hornictví. V areálu nejstaršího bývalého uhelného dolu na Ostravsku Anselm si můžete zavzpomínat na slavné časy dolu, jehož majitelem byla v 19. století bohatá rodina Rothschildů. Celá expozice se nachází na jihovýchodním úpatí vrchu Landek, který leží nad soutokem Odry a Ostravice. Toto největší hornické muzeum v České republice nabízí prohlídku exponátů jak na zemi, tak i pod ní. Mezi nimi vynikají zajímavé důlní stroje. Avšak celý Landek je jedinečným místem, neboť v sobě spojuje unikátní přírodní a archeologickou lokalitu zaniklého hradu Landek s hornickou minulosti. Proto se zde mnohé dozvíte také o středověkých dějinách a přírodovědě.

Jenže moravsko-slezská metropole je kromě uhelných štol a hutí známa také zajímavějšími atrakcemi. Můžu o ní s trochou nadsázky říci, že jde o město, jenž "nikdy neusíná". Například zdejší Stodolní ulice s mnoha kluby a bary, je známým zábavním centrem celé Moravy. Ve městě se též nachází několik divadel a zajímavých galerií. Ostrava žije po celý rok také dalšími kulturními akcemi. V červenci ožívá centrum města několikadenním hudebním festivalem Colours of Ostrava. Ze všech těchto důvodů Ostrava kandiduje na Evropské hlavní město kultury 2015.