Opravená zřícenina

Opravená zřícenina
Sdílej
 
Hrad Starý Jičín je nádherným středověkým sídlem, které připomíná dávno zašlé časy. Nedaleko hradu totiž kdysi vedla jakási středověká obchodní "dálnice" spojující Moravu s jižní Evropou.

Co je pokladem: Na informační tabuli popisující historii místa opište letopočet, kdy byla zrekonstruována hradní věž.

Jak se tam dostat: Z obce Starý Jičín jděte po žluté turistické značce směrem k hradu stejného jména. Správnou trasu vám pomůže v obci Starý Jičín najít modrá vodní pumpa, od níž stoupejte vzhůru po ukrytých schodech. Nedaleko hradeb stojí zmíněná informační tabule.

Zajímavosti v okolí: Za návštěvu jistě stojí majestátní gotický hrad Starý Jičín, který se tyčí na Starojickém kopci, jenž patří do předhůří Beskyd. Tento hrad byl sice postaven počátkem 13. století kvůli ochraně důležité zemské cesty, ale archeologické nálezy svědčí o tom, že okolní lokalita byla osídlena již v době bronzové. A není se čemu divit! Vždyť hrad leží v oblasti takzvané Moravské brány - pomyslné přírodní brány na Moravu. Proto nedaleko dnešního Starého Jičína vedla již před dávnou dobou důležitá obchodní stezka, spojující sever Evropy se Středomořím. Dnes je část hradu nádherně opravena, a tak si můžeme přibližně představit, jak hrad vypadal dříve.

O Starém Jičíně se také vypráví zajímavá pověst. Na kamenité cestě, jež vede k hradu, jsou ve skalnaté cestě dva otisky. Údajně to jsou otisky kopyta a hlavy, které zde prý zanechal samotný ďábel při útěku z hradu. Jakési rýhy se zde skutečně nalézají, ale vznikly určitě zcela jiným způsobem.

Na hradě se také pořádají různé zajímavé akce. Například červencová noc za doprovodu herců, hrajících strašidla, v srpnu se zde konají ukázky sokolnické práce a netradiční Pohádková noc v podání skupin historického šermu.

Klíčová slova:
hrad, poklad, stary, honba, jičín