Kubistické podívání

Kubistické podívání
Sdílej
 
Téměř na hranicích s Polskem se nachází svérázný kraj. Na tomto pomezí Slezska a Polska se vždy prolínalo několik národnostních vlivů, což je v tomto regionu vidět dodnes. Můžete zde vidět zajímavou rozhlednu, mohutnou zříceninu i starobylé město Krnov.

Co je pokladem: Na pamětní desce je mezi jménem Hans Kudlich a slovem Robotbefreiungs krátké slovo v němčině. Opište toto slovo.

Jak se tam dostat: Z obce Úvalno jděte od kostela po modré turistické značce asi 500 metrů a poté zahněte doprava do kopce.

Zajímavosti v okolí: Na vrcholku kopce Strážiště byla v roce 1913 postavena rozhledna v tehdy módním kubistickém slohu. Tato neobvykle tvarovaná věž nese název Kudlichova. Že vám toto jméno nic neříká? Dnes už téměř zapomenutý německý rodák z Úvalna Hans Kudlich se stal v létě 1848 nejmladším poslancem rakouského říšského sněmu. Proslul tím, že 24. července 1848 podal návrh na zrušení roboty (nucených prací poddaných pro šlechtu), který byl vzápětí říšským sněmem přijat. Protože se Kudlich aktivně zúčastnil revoluce v roce 1848, byl pronásledován rakouskými vojsky a policií. Z tohoto důvodu utekl nejdříve do Německa a Švýcarska, později do USA.

Ale vraťme se zpět do Slezska. Ve spodní části rozhledny naleznete pomník selského odboje v roce 1848, kterého se zúčastnil právě zmíněný Hans Kudlich. Tuto rozhlednu můžete v turistické sezóně navštívit a podívat se z ní do okolí. Modrá značka váš pak od rozhledny dovede do obce Úvalno k rodnému domu Hanse Kudlicha, jehož ostatky jsou dnes uloženy ve spodní části rozhledny. Pokud vás zajímá historie, oceníte návštěvu blízké zříceniny někdejšího mohutného královského hradu Cvilína (nazývaného též Šelenburg), který byl vystavěn ve 13. století kvůli ochraně důležité stezky do Krnova. V tomto malebném slezském městě jistě stojí za vidění nejen stará budova radnice, ale také známá Krnovská synagoga. A pokud máte rádi limonádu Kofola, vězte, že pochází právě odtud.

Klíčová slova:
krnov, kudlich