Vražedné "medúzy" ve Španělsku

Vražedné "medúzy" ve Španělsku
Sdílej
 
Zdá se, že se do Středozemního začíná stále více šířit jeden z nejnebezpečnějších tvorů žijících v Atlantiku. Nejedná se o žraloka ani žádného jiného po zuby vyzbrojeného obra, ale o žahavou, medúzám příbuznou, měchýřovku portugalskou (Physalia physalis).

Tvor, nazývaný také portugalská galéra, se letos objevil ve větším počtu u španělského pobřeží mezi Valencií a Cartagenou. Vědci varují, že se může ve Středozemním moři rozšířit a stát se nebezpečím pro turisty.

Portugalské galéry mají tělo měřící až dvacet centimetrů, které vypadá spíše jako namodralý plastový sáček, avšak jejich jemná chapadla plná jedových buněk dosahují délky až 30 metrů. Požahání je velmi nebezpečné. Mimo jiné může vyvolat srdeční zástavu i potíže s dýcháním nebo ochrnutí. I v nejlepším případě zanechávají jejich žahavé buňky na lidské kůži hluboké a bolestivé rány.

Měchýřovky patří mezi trubýše. Od "obyčejných“ medúz se liší tím, že jejich "tělo" tvoří kolonie specializovaných jedinců, kteří vlastně nahrazují jednotlivé orgány. Mají například i společnou trávicí trubici. Jeden jedinec tvoří velký třpytivý namodralý měchýř, který plave na hladině moře. Za jeho pomoci měchýřovka využívá vítr k pohybu. Právě pro tvar měchýře a schopnost plachtit dostala Physalia lidový název portugalská galéra. Na spodek měchýře pak přirůstají jedinci tvořící dlouhá žahavá vlákna, která pomáhají kolonii ulovit kořist, většinou malou rybu.

Trsy polypů jsou neobyčejně ozdobné, koupající turisti by se jim však měli vyhnout. Zrovna tak je lépe nesahat ani na měchýřovky vyhozené příbojem na pláž. Jejich žahavé buňky jsou schopny způsobit vážné popálení.

Tento láčkovec žije v teplých oblastech Atlantského oceánu, občas se zatoulá i do Středozemního moře. Letos se však kvůli příznivým proudům skupiny čítající stovky jedinců dostaly již koncem jara přes Gibraltarskou úžinu k pobřeží jihovýchodního Španělska. Odborníci na mořské živočichy se obávají, že se v následujícím teplém období mohou prudce rozmnožit a v blízké budoucnosti dorazit až na Baleáry - tedy i do oblíbených letovisek Mallorky, Ibizy nebo Minorky.

Šíření těchto tvorů napomáhají nejen klimatické změny a také to, že lidé lovem omezili jejich přirozené nepřátele, především mořské želvy a některé velké druhy ryb, třeba měsíčníky. Podle jeho slov tak mají mnohé organismy včetně měchýřovek připravené podmínky pro kolonizaci nových oblastí.

Na atlantských plážích se nacházejí celkem hojně, čeští turisté se s nimi nejspíše setkají na dovolené na Kanárských ostrovech, ale například i v Maroku nebo Portugalsku.

Autor

Stanislav Drahný

 

Články odjinud