Nejvzácnější pes světa bojuje se vzteklinou

Nejvzácnější pes světa bojuje se vzteklinou
Sdílej
 
Vlček etiopský, jak jeho jméno napovída, žije pouze v Etiopii, je to etiopský endemit. Patří zároveň k nejohroženějším psovítým šelmám světa. Největší nebezpečí pro něj představuje vzteklina. Podaří se ho zachránit?

Posledních asi pět set vlčků obývá etiopské hory, kde žijí v nadmořské výšce přes 3200 m. Jejich domov ale není souvislý, je roztříštěný, vlčci tu žijí v několika izolovaných populacích. Ta největší čítá asi 250 jedinců, ostatní skupiny tvoří nanejvýš 20 až 80 vlčků. Jednotlivá území, kde se vlčci zdržují, jsou ze všech stran obklopena lidskými osadami, v nichž žijí domácí psi. A to je hlavní problém, který vlčky ohrožuje. A to hned několika způsoby.

Vlček etiopský •  wikipedia.org

První je jasný - vlčci nemohou přecházet z jedné skupiny do druhé, takže v malých izolovaných skupinách dochází k příbuzenskému páření, klesá genetická variabilita a celá populace slábne, je mnohem zranitelnější a náchylnější k nemocem. Ten další první nevýhodu ještě násobí - s vlčky se čas od času páří i domácí psi, kteří se toulají krajinou - z tohoto vztahu se rodí kříženci a čistokrevní, geneticky silní vlčkové se nenápadně vytrácejí.

Tento problém řešili ochránci přírody už na konci minulého století. Snažili se omezit množství domácích psů v oblasti a vytvořit kolem míst, kde vlčkové žijí, ochranná pásma bez psů.

Jako mnohem vážnější nebezpečí se však ukázalo, že vlčkové jsou silně náchylní k onemocnění vzteklinou, kterou mezi ně psi roznášejí a která je pro ně smrtelná. V okamžiku, kdy se začala šířit v oněch malých populacích, hrozilo, že je zcela zdecimuje a vlčkové vyhynou.

Prvním krokem ochránářů proto bylo, proočkovat proti vzteklině vesnické psy. Nebyl to snadný úkol, nakonec se podařilo očkovat jen asi 70 % místních psů. Tato metoda byla nejen obtížná, ale také drahá a jen částečně účinná.

V posledních letech se proto vědci zaměřili na očkování samotných vlčků. Protože jim nemohou vakcinu podávat injekčně jako psům, využili metody, kterou se v Evropě provádí očkování lišek, a kterou se v Americe úspěšně očkují vlci, skunkové a mývalové. Těmto zvířatům se vakcina podává perorálně – tedy v potravě. V praxi to vypadá tak, že se v oblasti rozloží vhodné návnady obsahující očkovací látku.

První výsledky naznačují, že očkování samotných vlčků skutečně může zabránit vypuknutí epidemie vztekliny mezi nimi. Přesto tým vědců doporučuje pokračovat i v očkování místních psů a kombinovat obě metody - psy očkovat injekčně a vlčky perorálně.

Klíčová slova:
vlček
 

Články odjinud