Ptáci bufeťáci: Co vidí terejové na rybářích

Ptáci bufeťáci: Co vidí terejové na rybářích
Sdílej
 
Terej dobře ví, jak se dobře najíst a přitom se nenamáhat lovením ryb. U rybářských lodí vždycky najde prostřený stůl. Ale ne u všech!

 

 

Terej bílý se živí menšími rybami a hlavonožci, po nichž pátrá za letu nad hladinou. Má vynikající zrak, je schopen spatřit rybu pod hladinou z výšky až 40 metrů. Jeho následný střemhlavý útok na ni je ohromující: Hladinu proráží rychlostí až 100 km/hod. Je to tak prudký úder, že omráčí i okolní ryby z hejna a pták se při něm ponoří až do hloubky 15 metrů.

GPS pro tereje

Námořníci si už dávno všimli, že se mořští ptáci zdržují v okolí jejich lodí v naději, že se zmocní nějakých odpadků. Nedávný výzkum ale ukázal, že je neláká jen tak ledajaká loď. Platí to alespoň u terejů, kterým vědci po dva měsíce věnovali svou pozornost. Využili hnízdního období, kdy dospělí ptáci pravidelně vyrážejí na moře na lov a zase se vracejí s potravou ke svým mláďatům. Odchytili 76 jedinců a vybavili je miniaturní GPS, která každé dvě minuty snímala jejich pozici.

Opeřené střely: Ptáci padající z nebe

Opeřené střely: Ptáci padající z nebe

Terejové na lovu: Živé bomby padají do moře

Terejové na lovu: Živé bomby padají do moře

Loď na obzoru!

Získaná data vědcům umožnila sledovat okamžitou pozici označených terejů, ale i jejich rychlost. Získali také informace o směru letu a dokonce poznali, zda jsou terejové na lovu nebo jen poletují z místa na místo. Zachytili tak okamžiky, kdy se náhodné poletování změnilo v cílený lovecký let. Pozici a chování terejů porovnali s GPS souřadnicemi rybářských lodí. Přesně tak dokázali změřit vzdálenost, která dělila tereje od lodi v okamžiku, kdy začali lovit.

Jen když se to vyplatí

Vzdálenost, na jakou terejové reagují na rybářskou loď, se pohybuje kolem 11 kilometrů. To by nebylo ani tak překvapivé, protože loď je docela velké těleso. Jenže terejové reagují pouze na takovou loď, která zrovna vyprazdňuje rybářské sítě. Právě z nich padají nebo jsou vyhazovány zpět do moře přebytečné ryby. Rybářská loď, která ryby zrovna neloví, tereje nezajímá. Proč by k ní také letěli, když z ní žádná potrava nepadá!

 

 

Ptačí McDonald's

Sledování reakcí terejů na rybářské lodě bylo prvním výzkumem svého druhu. Prokázal především schopnost ptáků přizpůsobovat se novým, pro ně výhodným podmínkám. Názory vědců na změnu lovecké strategie terejů se ale různí. Někteří ji přirovnávají k chování lidí, kteří se stravují ve fastfoodech, jako je McDonald´s. Rychlý a snadný přístup k potravě může podle nich mít na populaci terejů negativní dopad. Jiní poukazují na to, že populace terejů v současné době vzrůstá, což může být právě důsledkem dostupnější potravy pro mláďata. To se ale ještě musí prokázat.

Nežádoucí rybí bufet

Autoři studie o terejích se nicméně shodují na tom, že by bylo vhodnější zabránit ptákům přiživovat se u rybářských lodí. Řešení je několik, například omezení rybolovu v oblastech, kde hnízdící ptáci loví. Další možností by bylo doporučit rybářům oblasti, v nichž ptáci prakticky neloví. Rybáři by zde mohli vyhazovat z lodí přebytečné či mrtvé ryby, aniž by lákaly ptačí bufeťáky.

 

Terejové: Modroocí krasavci

Terejové: Modroocí krasavci

Pašeráci z tundry: Vzduchem až na konec světa

Pašeráci z tundry: Vzduchem až na konec světa

Proč někteří dinosauři NE!vymřeli

Proč někteří dinosauři NE!vymřeli

Pěstouni na ultralightu: Jak se ibisové naučili létat

Pěstouni na ultralightu: Jak se ibisové naučili létat

Klíčová slova:
more, ptak
 

Články odjinud