Válka gekonů: Jak se z mazlíčka stane vetřelec

Válka gekonů: Jak se z mazlíčka stane vetřelec
Sdílej
 
Roztomilí a dokonce přítulní plazi felsumy jsou ve skutečnosti nemilosrdní dobyvatelé. Na novém území vytlačují především své nejbližší příbuzné.

 

 

Mezi oblíbená terarijní zvířata patří gekoni. Málokdo ale ví, že kromě těch nočních existují i denní gekoni, kterým se říká felsumy. Až na jednu výjimku jsou to ostrovní endemiti, což znamená, že je nikde jinde na světě nenajdeme. Většina felsum pochází z Madagaskaru, další druhy obývají menší ostrovy v Indickém oceánu. Obvykle jsou dlouhé 10–15 cm, výjimkou je největší druh felsuma madagaskarská (Phelsuma madagascariensis), která může být až 30 cm dlouhá. A právě tu mají chovatelé nejraději.

 

Kandidátka na Miss ještěr Felzuma madagaskarská

Kandidátka na Miss ještěr Felzuma madagaskarská

Dobyvatel světa

Vývoz madagaskarských felsum omezuje úmluva o obchodování s ohroženými druhy (CITES). Protože se ale dobře množí v zajetí, mohou je obchodníci se zvířaty rozvážet do celého světa. Terarijní plazi občas utíkají svým majitelům a dostávají se do volné přírody. Pokud v cizí zemi najdou příhodné podmínky, mohou vytvořit stabilní a životaschopné populace. V případě felsumy madagaskarské je najdeme například v Afghánistánu, na Floridě, na Havaji či ostrově Réunion.

Domácí vs. vetřelci

Vlivem introdukce tohoto druhu na původní zvířenu se zatím nikdo nezabýval. A ten mezitím tiše dobývá další a další území. Začátkem 90. let minulého století se dostal na Mauricius, kde žije felsuma modroocasá (Phelsuma cepediana) a další tři druhy, které nemají české jméno (P. guimbeaui, ornata a rosagularis). A protože madagaskarská felsuma je dvakrát větší než domácí felsumy, vědci se o ně začali obávat. Výzkum jejich soužití s vetřelcem ukázal, že obavy jsou zcela oprávněné.

 

 

Zelený životní styl je IN •  Profimedia

Větší vyhrává

Na Mauriciu se felsuma madagaskarská „vylodila“ na jediném místě na západním pobřeží. Odtud se začala rychle šířit jak podél pobřeží, tak i do vnitrozemí. Všude tam, kam se dostala, stačilo pár let k tomu, aby původní druhy zcela vymizely. Důvody jsou zřejmé. Především je to potravní konkurent, který má vzhledem ke své velikosti i mnohem větší spotřebu. Navíc je agresivní a původní druhy vyhání od zdrojů potravy, takže ty pak ještě více strádají hladem. Stres také ovlivňuje jejich plodnost, takže se přestávají rozmnožovat. K tomu je nutné přičíst ztráty způsobené lovem, protože původní felsumy jsou pro mnohem větší vetřelce snadnou kořistí.

Invazní druh

Felsuma madagaskarská je proto – alespoň na ostrově Mauricius – typickým invazním druhem. Vědci teď řeší otázku, jak zastavit její postup ostrovem na místa, kam se dosud nedostala a kde stále ještě žijí zdejší endemické druhy felsum. A po varovných výsledcích studia na Mauriciu obracejí svou pozornost i k nedalekému ostrovu Réunion. I na něm už se vetřelec zabydlel a i tady žijí dva původní endemické druhy felsum, které může stejným způsobem ohrožovat.

 

 

Extrémní gekon: Profík v přežití na horké ománské poušti

Extrémní gekon: Profík v přežití na horké ománské poušti

Chameleóni používají válečné barvy

Chameleóni používají válečné barvy

Krutá příroda: Mravenci versus gekon

Krutá příroda: Mravenci versus gekon

Klíčová slova:
jester, gekon, jesterka
 

Články odjinud