Šakal nebo liška? Dočkáme se šakala i u nás?

Šakal nebo liška? Dočkáme se šakala i u nás?
Sdílej
 
Přestože jsou v jižní Evropě šakali běžnější než u nás, ani tam není snadné tuto šelmu pozorovat.

 

 

Přestože jsou v jižní Evropě šakali běžnější než u nás (možná jen zatím, zoologové předpokládají, že by se u nás mohl šakal poměrně rychle rozšířit), ani tam není snadné tuto šelmu pozorovat, natož vyfotografovat či nafilmovat.

Šakalí pár v severoitalském krasu si zvykl na přikrmování na jednom konkrétním místě, takže se podařilo za pomoci skryté kamery (včetně té na noční vidění) zachytit některé z jejich běžných činností. Nakonec se k újedi, jak se nazývá místo, kam lovci či fotografové kladou návnadu, aby přilákali zvíře na „dostřel“ objektivu, dostavila celá rodinka, tedy rodiče se třemi či čtyřmi potomky.

 

 

 

Šakali dnes žijí i v Chorvatsku, skrytá kamera jednoho zachytila v celé jeho kráse. Dobře si ho prohlédněte a všimněte si jeho hrubší rezavé srsti s velkým podílem černé barvy, tvaru hlavy, uší a délky a zbarvení ocasu a nohou. 

 

 

 

Přestože jde o dvě různá zvířata, na první pohled lze rezavě zbarveného šakala zaměnit s liškou, která je u nás doma a navíc je mnohem početnější. Při bližším pohledu (který vám ale ani šakal ani liška příliš často nedopřeje) si ale některých vnějších rozdílů může všimnout i laik. Přestože mají obě šelmy podobné zbarvení, kvalita srsti se liší – liška má srst jemnější, bývá (hlavně v letní srsti) červenější, nemá tak výrazné tmavé zbarvení na hřbetě a bocích.

Zásadně si liší délka a zbarvení ocasu obou šelem – lišky mají ocas delší, bohatěji osrstěný a především je vždy zakončený bílou špičkou. Šakal má ocas kratší a zakončený černou srstí. Odlišný je i tvar hlavy a uší a celkový tvar těla. Liška má kratší nohy, díky tomu se jeví delší, šakal na dlouhých nohách víc připomíná zmenšeného vlka. Tady se můžete podívat, jak vypadá liška obecná (Vulpes vulpes) a porovnat její vzhled se vzhledem šakala z předchozích videí:

Více o tématu v ABC 22.

 

Více o škalech a tak:

Nemotorný šakal

Nemotorný šakal

Foto ABC: Když hlad vítězí nad opatrností

Foto ABC: Když hlad vítězí nad opatrností

Jak kočky zahubily psy

Jak kočky zahubily psy

Mlsné šelmy: Problematický návrat baribalů

Mlsné šelmy: Problematický návrat baribalů

Klíčová slova:
zvire, liska, sakal
 

Články odjinud