Pouštní lidé Sánové si dovedou poradit

Pouštní lidé Sánové si dovedou poradit
Sdílej
 
I tak by se dali nazývat Sánové, přestože jejich životní prostředí zdaleka není jen poušť.

 

 

Jsou to však lidé, kteří se naučili přežívat v podmínkách, v jakých by Evropan měl velké problémy. Sánové dovedou najít vodu tam, kde zdánlivě žádná není, nepotřebují samoobsluhy, protože ona „poušť“ jim poskytuje dostatek potravy, nepotřebují obchody s průmyslovým zbožím, protože všechny důležité nástroje si umí vyrobit sami.

V jejich komunitách by nenašli uplatnění ani oděvní návrháři, obuvníci či architekti. Nahlédněte do jejich života a uvidíte sami. Možná je to skutečně poslední příležitost, protože i do pouště dnes míří turisté a přinášejí vymoženosti moderního světa, které život Sánů mění.

 

 

Tady se ještě můžete podívat na to, jak se používají popisované zbraně, tedy luk a otrávené šípy. Pomalu působící jed oběť nezabije hned, jen ji postupně ochromuje a zpomaluje. Lovci ji proto často i několik hodin stopují. Teprve až když ji dohledají, usmrtí ji oštěpem nebo palicí.

 

 

 

Sánové nejsou jediní lidé, kteří si v odlehlých částech Země uchovali původní styl života. Mnoho jich lze najít i v hlubokých tropických pralesích Indonésie nebo Jižní Ameriky. Existence a přežití všech těchto komunit je však dnes kriticky ohrožená. Nejen pronikáním civilizačních prvků a neznámých, pro ně smrtelných nemocí, ale především kácením lesů, které je vyhání z jejich domovů. Za pralesními indiány z kmene Huaoranů a Yanomami vás zavedou naše další dvě ukázky.

 

 

 

Více o životě na poušti:


Pouštní běžci: Záhadné příšerky solifugy

Pouštní běžci: Záhadné příšerky solifugy

Noční život v poušti: Klokanomyši to mají těžké

Noční život v poušti: Klokanomyši to mají těžké

Klíčová slova:
zivot, poust, Sanove, primitivni
 

Články odjinud