Liška, která šplhá jako kočka

Liška, která šplhá jako kočka
Sdílej
 
Severoamerické lišky šedé vynalezly opravdu neobvyklý způsob, jak oklamat nepřítele. Naučily se šplhat jako kočka.

 

 

Vědci spíš náhodou zjistili, že severoamerické lišky šedé vynalezly opravdu neobvyklý způsob, jak oklamat nepřítele. Přišli na to, když nainstalovali skryté kamery na místa, která slouží pumám k označování teritoria a ke komunikaci s dalšími jedinci svého druhu. K jejich údivu se záběrech objevovaly nejen pumy, ale také malé lišky šedé. Podívejte se, na jednu z mnoha videonahrávek, která vědce tak překvapila.

Liška šedá si šplhne

Liška šedá dovede na rozdíl od všech ostatních lišek výborně šplhat po stromech. Pomáhají ji v tom zahnuté velmi ostré drápy, které si před otupením chrání podobně jako kočka – dovede je zatáhnout. Částečně zatahovací drápy má i řada dalších lišek, ale žádná to nedovedla k takové dokonalosti. Lišky se na stromech chovají naprosto suverénně, běhají po nich se stejnou jistotou, jako po pevné zemi. A nevadí, že je tma, jsou to spíš zvířata noci než dne. Následující videa pořízena skrytou kamerou pro noční viděni ukazují, jak obratně se lišky ve výškách pohybují.

 

 

Troufnou si i na hladké svislé kmeny jehličnatých stromů:

Lišky ze souostroví Channel Islands

Lišky stejného rodu, jako je liška šedá, obývají i několik ostrovů v souostroví Channel Islands. Na každém z nich se vyvinul trošku odlišný poddruh. Vědci se domnívají, že jde o potomky pevninských lišek šedých, které se kdysi dávno dostaly na ostrovy, možná dokonce přičiněním lidí, a zůstaly tu v izolaci. Za dlouhá staletí až tisíciletí tu díky ostrovní izolaci vznikl samostatný druh, který se od původních lišek šedých liší hlavně velikostí: Na ostrovech s nedostatkem místa a omezenými zdroji potravy se postupně zmenšily. Původně tu neměly žádné přirozené nepřátele, teprve v nedávných letech se tu objevili orli, pro které jsou miniaturní lištičky snadnou kořistí.

 

A ještě se vrátíme k lišce šedé. Tato převážně noční šelma se občas nechá vidět i za dne. A připraví divákům docela zábavn ou podívanou, jako spousta jiných šelem je milá a hravá a často se nebojí ani lidí.

 

Liščí zahrádky: Zelené oázy v pustině

Liščí zahrádky: Zelené oázy v pustině

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Pes na klíčenku: Chytrá zařízení pro vaše čtyřnohé kamarády

Šakal nebo liška? Dočkáme se šakala i u nás?

Šakal nebo liška? Dočkáme se šakala i u nás?

Těžký život v tundře: Polární lišky se přidávají k ledním medvědům

Těžký život v tundře: Polární lišky se přidávají k ledním medvědům

Klíčová slova:
objev, příroda, zvíře, liška
 

Články odjinud