Kukačky, které nerady létají

Kukačky, které nerady létají
Sdílej
 
Zemních kukaček existuje mnoho druhů. Té naší se podobají snad jen jedinou vlastností: Spatřit je ve volné přírodě je nesmírně obtížně.

 

Když mluvíme o pralesních zemních kukačkách, je nutné připojit k tomu slůvko jihoamerické. Velmi podobné, třebaže zcela nepříbuzné zemní kukačky totiž žijí i v jihovýchodní Asii. Patří do rodu Carpococcyx a stejně jako ty jihoamerické žijí velice skrytě na zemi a v nejspodnějších patrech tropického pralesa. Pro srovnání se podívejte na nejběžnější z nich, kukačku rudozobou (C. renauldi), která jako jediná z tří druhů tohoto rodu není ostrovní endemit.

 

Na další ukázce zachytila skrytá kamera jihoamerickou kukačku ekvádorskou Neomorphus radiolosus v jejím přirozeném prostředí.

 

Tyto kukačky nepohrdnou žádnou stravou. Troufnou si i na menší obratlovce, především plazy včetně hadů.

 

V ABC 20/2017 se můžete dočíst, jak tyto kukačky dovedou vtipně využívat všeho, co jim prales nabízí. Jedním ze snadných zdrojů potravy jsou kočovní mravenci legionáři, které kukačky sledují na jejich tažení. Na takový prostřený stůl narazila i kukačka rezavobřichá (Neomorphus geoffroyi) z následujícího videa.

Kukačka kohoutí

Do příbuzenstva kukaček rodu Neomorphus překvapivě patří i severo- a středoamerická kukačka kohoutí (Geococcyx californianus). Na rozdíl od skrytě žijících pralesních kukaček obývá kukačka kohoutí pouště a polopouště. A stejně jako ony je zdatným lovce. V její potravě ovšem převládají plazi – ještěři i hadi. Až půlmetrová kukačka kohoutí zaútočí dokonce i na obávaného chřestýše. Proti jeho jedu ale není imunní, při lovu si proto počíná nesmírně opatrně. Podívejte se, jakou šanci má chřestýš proti hbité kukačce, která si ho vyhlédla k večeři.

 

Na zpomalených záběrech můžete obdivovat riskantní tanec kukačky kolem nebezpečného plaza a její závěrečný smrtící útok. 

 

Skřítci v korunách stromů

Skřítci v korunách stromů

Gadgety pro koně

Gadgety pro koně

Tajemní Gvačarové: Za jeskynními ptáky

Tajemní Gvačarové: Za jeskynními ptáky

Klíčová slova:
zvíře, pták, kukačka
 

Články odjinud