Geneticky upravení komáři v boji proti malárii

Sdílej
 
Malárie připraví každý rok o život kolem dvou miliónů lidí. Nebezpečné pesticidy, které se proti komárům přenašečům dosud užívají, nejsou již tak účinné a navíc ohrožují svou toxicitou životní prostředí.Geneticky upravení komáři, kteří by nebyli schopni přenášet parazita způsobující malárii, se tak mohou stát novou účinnou zbraní proti této nemoci.

Geneticky upravení komáři by mohli výrazně pomoci snížit výskyt malárie, nemoci, která každý rok zabije okolo dvou miliónů lidí – většinou afrických dětí ve věku do pěti let. Hmyz, který byl vyvinut v genetických laboratořích v Clevelandu, je mnohem méně náchylný k přenášení této nemoci a představuje tak v boji proti této nemoci alternativu k nebezpečným toxickým pesticidům jako DDT, které se dosud používají. Tým vědců nyní pracuje na takové genové mutaci, která by parazita způsobující malárii nemohla přenášet vůbec.

Foto
Zárodky malárie – paraziti Plasmodium - nemohou být přeneseny z člověka na člověka – musí je ve své krvi transportovat komár. A ne ledajaký, z tisíce druhů jich je k tomu uzpůsobeno je několik a mezi savci může tuto chorobu roznášet jen jeden z nich – Anopheles.

Když se komár napije z krve infikovaného živočicha, vstoupí do jeho těla parazit Plasmodium. Než je však schopen přenést se kousnutím do dalšího tvora, projde uvnitř komářího organismu řadou vývojových fází. A právě již zmiňovaná genetická manipulace komára Anopheles by tomuto zárodku znemožnila vyvinout se dál a roznášet tak tuto smrtelnou chorobu.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud