Tajemný zvuk z hlubin oceánů

Sdílej
 
V roce 1997 zachytilo americké námořnictvo mimořádně silný zvuk z hlubin oceánu. Nedávno byla tato nahrávka zveřejněna a jedna z teorií se domnívá, že by mohlo jít o zatím neznámého obrovského živočicha, který se dosud ukrývá ve velkých hloubkách.

Tento zatím neidentifikovaný zvuk, zachycený podmořskými mikrofony, byl pojmenován Bloop. Je podobný frekvencím ostatních mořských živočichů, ale mnohem silnější, než by mohl jakýkoli dosud známý živočich vyprodukovat, nezvládly by to ani ty největší velryby. Zachycen byl několikrát v roce 1997 senzory amerického námořnictva.

Foto
Existuje teorie, že tímto záhadným tvorem je obrovská chobotnice. Zatím největší, jaká kdy byla spatřena, měřila včetně chapadel kolem 20 metrů, nikdo však netuší, do jaké velikosti může až dorůstat. Mezi námořníky koluje od nepaměti pověst o obrovském krakenovi s mnoha chapadly, který jimi dosáhne až na vrchol stěžně a je schopen potopit i tu největší loď.
Odborník z Bostonské univerzity Phil Lobel však silně pochybuje, že by tento zvuk mohl pocházet od obřího hlavonožce. Ty totiž nemají plynem naplněný měch, takže neumějí podobný zvuk vyloudit. Přesto se však domnívá, že ten podivný zvuk je biologického původu.
Od dob studené války monitorují Američané zvuky oceánů - původně s cílem sledovat pohyb nepřátelských ponorek. Speciální odposlechové stanice jsou umístěné stovky metrů pod hladinou, kde jsou zvukové vlny polapeny do vrstvy vody a vytvářejí takzvaný kanál hlubokého zvuku. Většina zvuků pochází od velryb, lodí, či podmořských zemětřesení, ne všechny je však možné spolehlivě identifikovat, jako právě tajemný Bloop, který stále zůstává záhadou.
Zde si můžete tento záhadný zvuk poslechnout.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud