Sonda Soho zaznamenala obří sluneční erupci

Sdílej
 
V pondělí po druhé hodině odpolední našeho času zachytila sonda Soho (Solar and Heliospheric Observatory) obrovskou erupci na Slunci. Výbuch horkých plynů zasahoval z povrchu hvězdy až do vzdálenosti rovnající se třicetinásobku průměru Země.

Na výrobě sondy Soho se podílely Evropská vesmírná agentura a americká NASA. Tento satelit pluje ve vesmíru v gravitační rovnováze mezi naší hvězdou a Zemí a monitoruje události na Slunci.

Foto
V pondělí přesně v 13.19 greenwichského času zaznamenala opravdu masivní erupci. Ty nejsou na naší hvězdě ničím neobvyklým. Cykly gigantických magnetických polí vycházejí z pod povrchu Slunce a jak stoupají vzhůru, plní se stlačenými a velmi horkými plyny, jejichž teplota dosahuje několika milionů stupňů.

Když se magnetická pole stanou nestabilními, zhroutí se magnetická energie a ohřeje tak velké množství plynů, které pak vybuchne a vytryskne z povrchu Slunce. Pokud se tak stane směrem k Zemi, lze vidět jasná světla na jižní či severní arktické obloze a může způsobit radiové interference, a tím problémy pozemským telekomunikačním systémům. Pondělní exploze však byla namířena přesně opačným směrem, a tak naštěstí nabídla pouze spektakulární podívanou a jedinečou možnost tyto jevy dále studovat.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud