Austrálie vytvoří největší mořskou přírodní rezervaci

Sdílej
 
Austrálie vytvoří z okolí Heardova a McDonaldových ostrovů největší mořský přírodní park na světě, která bude zaujímat dvojnásobek rozlohy Švýcarska. Rezervace by tak měla dostatečně ochránit jednu z nejméně zasažených oblastí naší planety.

Heardovy a McDonaldovy ostrovy leží přibližně 4000 kilometrů od jihozápadního pobřeží Austrálie. V těchto ledových antarktických vodách žije velké množství ohrožených druhů včetně rypouše sloního, měkkých korálů, albatrosů nebo několika druhů lachtanů. Navíc zde žijí výhradně původní druhy zvířat, žádné sem nebyly dovezené.

Foto
Oba ostrovy patří nejdivočejším oblastem Země. Na Heardově ostrově se nachází jediná činná sopka Australie, Big Ben, která je se svou výškou 2745 metrů zároveň nejvyšší horou této země, pobřeží McDonaldových ostrovů je zase tak nebezpečné, že u nich za více než sto let, kdy byly objeveny, přistály úspěšně jen dvě lodě.

Tento region byl již před pěti lety zapsán na listinu světového dědictví, Australská vláda však vytvořením národního parku míru požadované ochrany přírody ještě zvýší. Bude zde absolutně zakázán rybolov, ropné či minerální průzkumy a do značné míry bude omezen i vědecký výzkum.

Organizace World Wide Fund (WWF) nominovala australskou vládu za tento krok na své nejvyšší ocenění za ochranu přírody.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud