Na Jupiterově měsíci Io došlo ke gigantické erupci

Sdílej
 
Teleskop Keck II, umístěný na havajských ostrovech zachytil na Jupiterově měsíce Io největší vulkanickou erupci, jaká kdy byla spatřena v naší sluneční soustavě. Došlo k ní již v únoru roku 2001, složitá analýza snímku však byla dokončena teprve před nedávnem.

Povrch měsíce Io, jednoho ze čtyř velkých měsíců Jupiteru, je silně vulkanický, sopky chrlí vysoce horký materiál, stejně jako jim podobné na Zemi, jen jsou zde mnohonásobně silnější.

Foto
Vyspělý optický systém teleskopu Keck II, který je umístěn na Havaji, pozoroval několik dní v únoru roku 2001 povrch měsíce Io. První den byl Io nezvykle klidný, na povrchu se ale daly rozeznat jisté světlejší body, bohaté na oxid síry. O dva dny později se z toho, co se ještě nedávno zdálo jako malý světlý dob, stala obrovská, jasně viditelná erupce. Vědci tak zachytili přímo okamžik výbuchu, a to největšího, jaký kdy byl spatřen v naší sluneční soustavě.
Foto
Tato erupce se stala velmi blízko k místu nazývaném Surt, kde proběhla mezi přelety sond Voyager I a II další gigantická erupce, zaujímající plochu rovnající se rozloze celého města Los Angeles. Sopky na Io jsou mnohem větší a silnější, než jim podobné na Zemi. Předpokládaný objem energie, který je při takovém výbuchu uvolněn je 78 000 gigawattů, pro srovnání výbuch Etny v roce 1992 představoval energii o „pouhých“ 12 gigawattech.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud