Fosílie přinesla nový pohled na evoluci létání

Sdílej
 
Nedávný objev fosílie opeřených dinosaurů v Číně vyvolal nové otázky o vzniku ptáků. Tito malí tvorové, kteří žili pravděpodobně před 130 miliony lety v korunách stromů, oživují starou teorii, že ptáci vznikly ze čtyřkřídlých obyvatel stromů, kteří plachtili z větve na větev.

V čínské oblasti Liaoning byly vykopány fosílie malých opeřených dinosaurů, kteří měli čtyři křídla. Tito živočichové velcí asi jako krocan žili pravděpodobně před 130 miliony let ve větvích stromů a svá křídla používali k plachtěni mezi jejich větvemi.

Foto
Tento nález oživil teorii, která byla poprvé zveřejněna v roce 1915, že ptáci se vyvinuly z podobných obyvatel stromů, plachtících ve výškách z jednoho na druhý. Až do dnešní doby pro ní však nebyl žádný fosilní důkaz, a tak nemohla být stoprocentně potvrzena. Podle ředitele pekingského paleontologického institutu Xinga Xu, by takovým důkazem mohl být právě nedávný nález fosílií Microraptora.

Foto
Zdá se tedy, že tato skupina dinosaurů schopná plachtit, představovala jakýsi mezičlánek ve výboji k aktivnímu letu. Vědci nyní také podrobí výzkumu fosílie nejranějšího známého ptáka – Archaeopterye a doufají, že jim výzkum přinese jasnější odpověď na otázku, jak přesně probíhala evoluce létání. Je jasné, že nález Microrapotra, jak byl tento druh nazván, ještě ani zdaleka není posledním kamenem v této zatím záhadné mozaice, a tak si na další zpřesnění teorie budeme muset nějaký ten čas počkat.

Autor

Filip Janovský

 

Články odjinud